Enam Kelemahan Sigma

Six Sigma adalah rancangan organisasi korporat yang bertujuan untuk meningkatkan kualiti syarikat dan meningkatkan keuntungan. Dalam rancangan itu, setiap pekerja mempunyai peranan khusus untuk diisi berdasarkan latihannya dalam program ini. Dengan setiap orang menyelesaikan tugasnya sendiri, syarikat itu membina dan menganalisis produk dengan cara yang paling berkesan. Walaupun popular di beberapa syarikat, Six Sigma bukan tanpa kelemahan

Perbelanjaan

Sekiranya anda mahu syarikat anda mengikuti kaedah Six Sigma, anda perlu mengeluarkan wang untuk latihan. Sebilangan besar pekerja anda harus dilatih dalam kaedah Six Sigma yang spesifik. Tahap latihan mengikuti "belts" seni mempertahankan diri, dengan pekerja adalah tali pinggang kuning, tali pinggang hijau, tali pinggang hitam dan tali pinggang hitam utama, mengikut status dan tanggungjawab mereka di syarikat itu. Di samping itu, ada kemungkinan besar anda perlu menyewa syarikat perunding untuk membantu anda menerapkan konsep Six Sigma pada model perniagaan khusus anda.

Mengambil Pekerja Baru

Sekiranya salah seorang pekerja anda memutuskan untuk meninggalkan syarikat itu, anda mungkin sukar untuk menggantikannya. Sebagai contoh, jika pekerja itu adalah tali pinggang hitam Six Sigma, anda perlu mengupah orang lain yang mempunyai latihan tali pinggang hitam Six Sigma, atau membelanjakan wang untuk melatih penyewa baru, yang mungkin berisiko. Ini sangat mengehadkan jumlah pemohon anda dan anda mungkin tidak mengambil orang terbaik untuk pekerjaan itu.

Kekurangan Inovasi

Quality Digest menunjukkan bahawa tujuan utama Six Sigma adalah untuk menganalisis proses yang telah anda lakukan untuk membuat penyesuaian dan penambahbaikan. Ini cenderung menyebabkan kurangnya inovasi kerana pekerja tidak diberi masa untuk memikirkan idea baru untuk syarikat anda.

Memerlukan Pembelian Seluruh Syarikat

Walaupun selalu lebih baik jika semua orang di syarikat menyokong kaedah yang anda ikuti, ini benar terutamanya untuk mengikuti Six Sigma. Kaedahnya bergantung pada setiap orang yang memberikannya semua untuk menyelesaikan tugasnya dan jika bahkan satu orang tidak mempercayai prosesnya, itu tidak akan berkesan.

Pemasaran Pemasaran

Secara keseluruhan, anda boleh menemui banyak idea yang akan anda dapati dalam program Six Sigma di tempat lain dalam teori pengurusan perniagaan. Anda boleh menggabungkan program anda sendiri yang mirip dengan program Six Sigma tanpa latihan. Program latihan dan pensijilan yang meluas yang diperlukan untuk mengikuti Six Sigma mungkin merupakan cara pemasaran.

Tidak Menyembuhkan Semua

Ketika syarikat besar mula mendengar tentang keberhasilan program Six Sigma, mereka mula membuat perubahan pada struktur organisasi mereka untuk melaksanakan program tersebut. Malangnya, tidak semua syarikat memperoleh hasil yang luar biasa. Sebenarnya, majalah "Fortune" melaporkan bahawa dari 58 syarikat yang membuat pertukaran, 91 peratus daripadanya mempunyai harga saham yang mengikuti S&P 500.