Cara Menukar Fail JPG ke Screensaver

Sekiranya komputer anda terbuka untuk tatapan umum, gunakannya sebagai mesin pemasaran semasa ia tidak berfungsi. Paparkan beberapa gambar produk atau perkhidmatan anda sebagai JPG di screen saver, atau buat JPG menggunakan Windows Paint dan menampilkan pengumuman penjualan akan datang. Apabila dikonfigurasi dengan betul, ciri bawaan mesin Windows anda dapat memaparkan visual pemasaran ini setiap kali anda menjauhinya untuk jangka waktu yang ditentukan.

Menyusun JPG

1

Klik "Mula" untuk menentukan folder yang mengandungi JPG yang ingin anda gunakan di screen saver anda. Dari popup menu, masukkan "Explorer" untuk memaparkan nama tugas yang berkaitan dengan apa yang anda ketik.

2

Klik "Windows Explorer" dari pop timbul untuk memaparkan tetingkap Windows Explorer.

3

Navigasi ke kawasan di mana anda ingin membuat folder JPG anda. Pertimbangkan untuk meletakkan folder ini di Desktop untuk akses yang mudah.

4

Klik "Folder Baru" dan beri nama folder.

5

Navigasi ke lokasi fail JPG yang anda mahukan, kemudian klik nama fail untuk memilihnya. Anda juga boleh menggunakan kekunci Shift atau Control dengan klik anda untuk memilih lebih dari satu fail.

6

Klik kanan pada pilihan dan pilih "Salin" dari menu pop timbul.

7

Kembali ke folder baru yang baru anda buat dan klik dua kali untuk membukanya.

8

Klik kanan di mana sahaja di panel kanan folder dan pilih "Tampal" dari menu pop timbul. JPG muncul di folder baru.

9

Ulangi proses menyalin dan menampal semua fail JPG yang anda perlukan untuk screensaver anda. Apabila anda selesai, ingat nama folder baru dan tutup tetingkap Windows Explorer.

Menetapkan Penjimat Skrin

1

Klik "Mula" untuk memaparkan menu yang muncul sehingga anda dapat menentukan folder yang baru anda buat ke screensaver. Masukkan "screensaver" di kotak teks. Munculan memaparkan nama tugas yang berkaitan dengan perkara yang anda taipkan.

2

Klik “Change Screensaver” dari popup untuk memaparkan kotak dialog Pengaturan Screensaver.

3

Klik menu lungsur turun "Screensaver" dan pilih "Foto". Ini membolehkan anda menentukan satu atau lebih fail JPG sebagai screensaver.

4

Masukkan nombor di dalam kotak Tunggu yang menentukan bilangan minit yang harus ditunggu oleh komputer anda ketika tidak aktif sehingga ia memaparkan skrining. Secara lalai, ini ditetapkan hingga 100 minit. Jika anda menggunakan komputer yang terdedah kepada umum, letakkan tanda centang di sebelah "On Resume, Display Logon Screen." Ini akan mengelakkan pelanggan memasuki sistem komputer anda hanya dengan menyentuh papan kekunci.

5

Klik butang "Tetapan" untuk memaparkan kotak dialog Tetapan Penjimat Skrin Foto.

6

Klik butang "Browse" dari kotak dialog Pengaturan. Kotak dialog Browse for Folder muncul. Navigasi ke folder yang mengandungi JPG anda. Klik nama nama folder, yang muncul di kotak teks Folder.

7

Klik "OK" untuk menutup dialog Browse for Folder.

8

Pilih kelajuan untuk menampilkan JPG anda dari menu lungsur Slide Show Speed. Sekiranya anda ingin memaparkan gambar secara rawak, klik tanda centang ke dalam kotak semak Shuffle Pictures.

9

Klik butang "Simpan" untuk menyimpan perubahan anda dan tutup kotak dialog Tetapan Penjimat Skrin Foto.

10

Klik butang "Pratonton" di kotak dialog Tetapan Penjimat Skrin. Screensaver segera diaktifkan, menampilkan JPG anda menggunakan tetapan yang anda tentukan. Tekan sebarang kekunci untuk meninggalkan pratonton.

11

Klik "OK" untuk menerima spesifikasi anda dan tutup kotak dialog Tetapan Penjimat Skrin.