Apakah Manfaat & Risiko Pemilik Perniagaan Melakukan Perniagaan di Internet?

Bagi pemilik perniagaan yang memilih untuk menjalankan perniagaan dalam talian, terdapat sejumlah potensi risiko dan ganjaran. Sebelum anda memutuskan untuk membawa perniagaan anda dalam talian, anda harus mempertimbangkan dengan teliti sama ada anda bersedia untuk menghadapi risiko yang mungkin timbul daripada usaha e-dagang, dan juga memutuskan sama ada kemungkinan hasil transaksi perniagaan di Internet akan mengimbangi ini risiko dalam kes khusus anda. Anda juga harus mempertimbangkan kos memulakan laman web dan membayar untuk hosting web, dan memastikan perniagaan anda akan mendapat keuntungan yang cukup untuk membenarkan kosnya.

Faedah: Peningkatan Pendedahan

Peningkatan pendedahan adalah satu ganjaran besar yang wujud dalam menggerakkan perniagaan anda dalam talian. Dengan adanya Internet dan penempatan enjin carian yang tepat, orang-orang dari seluruh dunia yang tidak akan pernah dapat menjumpai perniagaan anda pada masa lalu akan dapat melakukannya hanya dengan satu klik butang atau beberapa penekanan kekunci. Tanpa kehadiran Internet, perniagaan anda lebih terhad kepada pelanggan tempatan, dari mulut ke mulut dan iklan cetak di kawasan anda. Kehadiran dalam talian juga dapat membantu pelanggan tempatan mencari anda. Sekiranya anda menjalankan restoran Itali, misalnya, laman web boleh membenarkan restoran anda muncul ketika bakal pelanggan mencari restoran Itali di kawasan anda. Selain mencantumkan nama dan lokasi anda, meletakkan menu anda dalam talian akan menunjukkan kepada pelanggan apa yang anda tawarkan dan dapat menarik mereka untuk mencuba restoran anda.

Risiko: Kesahan

Salah satu risiko menjalankan perniagaan dalam talian adalah produk atau perkhidmatan anda mungkin tidak sah di beberapa kawasan. Penghantaran ke kawasan-kawasan ini tanpa mengetahui bahawa anda melanggar undang-undang tempatan boleh menyebabkan anda bertanggungjawab atau didakwa. Di samping itu, beberapa lokasi memerlukan pengumpulan cukai jualan ke atas penjualan Internet; dan jika anda tidak bersedia untuk memungut cukai penjualan negeri ini, penjualan kepada individu di kawasan-kawasan ini secara dalam talian boleh menyebabkan anda menghadapi masalah dengan jabatan hasil negeri.

Risiko: Penipuan

Risiko perniagaan Internet yang lain adalah penipuan atau penipuan. Anda mempunyai sedikit cara untuk mengesahkan bahawa orang yang memberikan maklumat kad kredit atau akaun bank kepada anda sebenarnya adalah pemilik kad kredit atau akaun bank tersebut. Anda boleh menghantar barang dagangan hanya untuk mengetahui bahawa anda telah diberi maklumat palsu, dan anda boleh mendapatkan wang dan barang dagangan.

Risiko: Kos Permulaan

Walaupun anda boleh merancang laman web sendiri, banyak syarikat membelanjakan wang untuk membuat laman web yang direka secara profesional dan membayar penyalin untuk menyediakan salinan web kepada mereka. Anda juga perlu membayar nama domain dan hosting laman web. Sekiranya perniagaan anda bukan perniagaan yang sering dicari dalam talian, atau jika terdapat persaingan dalam talian yang terlalu banyak dan perniagaan anda berada pada kedudukan mesin pencari, lalu lintas ke laman web anda mungkin tidak mencukupi untuk menjadikan pelaburan itu bermanfaat.

Keselamatan Internet

Anda juga perlu menyedari potensi risiko keselamatan. Sekiranya anda mengumpulkan maklumat seperti maklumat pembayaran atau data pelanggan secara dalam talian, misalnya, laman web anda boleh menjadi sasaran penggodam atau pengarang perisian berniat jahat. Sekiranya anda ingin membawa perniagaan anda dalam talian - terutamanya jika anda berhasrat untuk mengumpulkan pembayaran dalam talian - anda perlu memastikan anda mempunyai perlindungan seperti pelayan yang selamat dan firewall.