Cara Belanjawan di iWork

Apabila anda ingin menggunakan anggaran pada Mac anda, anda mungkin lebih suka menggunakan Numbers, aplikasi spreadsheet yang merupakan sebahagian daripada rangkaian aplikasi Apple iWork. Nombor dilengkapi dengan pelbagai templat spreadsheet, termasuk yang boleh anda gunakan untuk membuat anggaran.

1

Klik "Aplikasi" di Dock Mac anda, kemudian klik "iWork" dan kemudian klik "Numbers." Tetingkap Pemilih Templat muncul.

2

Klik "Anggaran" di tetingkap Pemilih Templat untuk memilihnya, dan kemudian klik "Pilih" untuk membuat dokumen baru berdasarkan templat Anggaran.

3

Klik gaya di bahagian kiri tetingkap aplikasi Numbers, seperti "Grey Fill" atau "Ledger" jika anda ingin mengubah penampilan anggaran anda.

4

Ketik pendapatan bersih bulanan anda di kotak Pendapatan Bersih Bulanan, dan masukkan pendapatan bulanan lain yang mungkin anda miliki di kotak Pendapatan Bulanan Lain. Spreadsheet menambah nombor ini untuk memberi anda jumlah di bawah Cash Tersedia

5

Masukkan perbelanjaan anda, seperti gadai janji, cukai, pembayaran kereta dan utiliti di kotak Perbelanjaan Bulanan. Spreadsheet menambah angka-angka ini untuk memberi anda jumlah perbelanjaan bulanan anda.

6

Ketik perbelanjaan yang akan datang dalam kotak Perbelanjaan Terancang, seperti wang yang anda ingin peruntukkan untuk percutian atau hadiah percutian. Hamparan berjumlah jumlah ini. Belanjawan tahunan anda, yang dibahagikan dari bulan ke bulan, muncul dalam kotak di bahagian bawah hamparan; ini menunjukkan kepada anda berapa banyak, jika ada wang, anda diproyeksikan menabung setiap bulan. Di atas muncul carta yang memberikan petunjuk visual mengenai kemajuan simpanan bulanan anda.

7

Klik "Fail" dari menu Numbers, dan kemudian klik "Simpan." Ketik nama untuk anggaran anda, kemudian klik folder di Mac anda di mana anda ingin menyimpan dokumen, dan kemudian klik "Simpan."