Analisis Kitaran Hidup Industri untuk Kedai Runcit

Industri pasar raya bernilai lebih kurang $ 492 bilion pada masa penerbitan. Ini berkembang dari format persaingan murni, di mana ratusan ribu kedai kecil bebas pada dasarnya menjual barang yang sama, masing-masing ke kawasan geografi dan pangkalan pelanggan yang terhad. Ini adalah peringkat awal kitaran hidup industri. Pada abad ke-21, industri ini didominasi oleh sebilangan besar rantai besar dan canggih yang melayani wilayah multi-negeri di lebih banyak struktur oligarki, tahap matang kitaran hidup industri.

Roda Peruncitan Ditentukan

Evolusi kitaran hidup ini dari banyak kedai bebas kecil ke beberapa rantai besar dapat dijelaskan dengan terbaik oleh The Wheel of Retailing Theory. Teori ini menyatakan bahawa sebuah kedai akan mula melayani pasaran terhad dengan campuran produk kecil, harga rendah dan margin rendah. Seiring berkembangnya kedai, ia akan memperluas campuran produknya, meningkatkan kemudahannya, dan menambah perkhidmatan. Ini semua menambah kos operasi, jadi margin mesti dinaikkan. Apabila kedai terus berkembang, ia mengikuti pendekatan yang sama untuk meningkatkan campuran produk, dan meningkatkan kemudahan dan perkhidmatan. Ini boleh berkembang dengan membuka kedai tambahan dan memperluas wilayah pemasaran mereka, yang semuanya terus memerlukan peningkatan margin dan harga. Sekiranya berjaya diuruskan, akhirnya operasi menjadi rantai yang sangat canggih yang melayani kawasan pelbagai negeri.

Penggunaan Roda Peruncitan yang Kompetitif

Pengusaha lain akan cuba mengambil bahagian pasaran dengan membuka kedai yang melayani pasaran terhad dengan campuran produk kecil, harga rendah, margin rendah dan perkhidmatan terhad di kemudahan tulang kosong. Ketika mereka berkembang, mereka mengikuti format yang sama dengan pendahulunya, dan akhirnya menjadi lebih berjaya dengan belajar dari mereka dan melakukan pekerjaan yang lebih baik, memaksa mereka memasuki fasa penurunan kitaran hidup industri. Pengusaha lain kemudian melihat kejayaan itu dan membuka kedai terhad mereka, dan Wheel of Retailing bermula dari awal lagi.

Contoh Roda Peruncitan

Contoh kitaran hidup ini ialah The Kroger Company, yang, pada masa penerbitan, adalah rangkaian pasar raya AS terbesar kedua. Barney Kroger membuka satu kedai kecil pada tahun 1883 di Cincinnati, tetapi itu telah berkembang menjadi lebih dari 2.400 kedai. Barney mengembangkan operasinya dengan memperluas campuran produknya, menambahkan daging dan hasil segar, mengeluarkan banyak produknya sendiri, dan membuka kedai baru. Mengulangi proses ini berulang-ulang adalah kunci kejayaan peralihan dalam kitaran hidup industri.

Syarikat Teh Amerika Besar, yang menjadi A&P, membuka kedai pertamanya pada tahun 1859 di New York yang hanya menjual teh dan rempah. Dengan menggunakan Roda Peruncitan yang sama, A&P berkembang menjadi 15,000 kedai pada tahun 1929, menjual campuran produk yang sangat besar. Seiring waktu, syarikat permulaan lain terus mengambil bahagian pasaran A&P menggunakan pendekatan tradisional harga rendah, margin rendah dan campuran produk terhad. Kerana ukurannya, A&P tidak dapat bersaing dan mengajukan kebangkrutan pada tahun 2010. Menjelang tahun 2012, mereka telah turun ke 320 toko, dalam tahap penurunan siklus hidup industri.

Pengecualian untuk Roda Peruncitan

Menjelang tahun 1988, Walmart ditubuhkan sebagai peruncit barangan pengguna terbesar di dunia. Ingin berkembang dengan lebih pesat, Walmart membuka pasar raya pertamanya. Pada masa penerbitan, ini adalah rangkaian pasar raya domestik terbesar di AS, yang beroperasi sekitar 3,200 pasar raya. Walmart menjadi peneraju industri hanya dalam 25 tahun. Syarikat Kroger memerlukan 130 tahun untuk menjadi No. 2.

Walmart tidak mengikuti proses Runcit Roda tradisional. Sebaliknya, ia menggunakan sumber daya kewangan dan pengurusannya yang sangat besar, sistem pengedaran yang mapan, dan pengetahuan peruncitan untuk memasuki tahap matang kitaran hidup industri pasar raya.