Perniagaan Dimulakan Selepas Bersara

Tahun-tahun persaraan anda harus dipenuhi dengan masa lapang dan aktiviti peribadi yang lain, sekurang-kurangnya itulah pemikiran orang yang telah dipercayai dan telah lama dipeluknya. Tetapi faktor lain mungkin menyumbang kepada bagaimana anda menghabiskan masa matahari terbenam anda termasuk keperluan untuk menjana pendapatan. Sama ada mengejar imbuhan, kepuasan diri atau kedua-duanya, memulakan perniagaan anda sendiri mungkin merupakan kaedah terbaik. Dengan memanfaatkan bakat dan pengalaman sepanjang hayat, asas perusahaan anda mungkin sudah ada.

Keusahawanan Hobi

Apa yang anda nikmati di luar tempat kerja mungkin termasuk hobi. Sekiranya anda meminati sesuatu sama ada fotografi, berkebun, membuat roti, kerja kayu atau yang lain, mungkin anda boleh mengubah bakat itu menjadi sesuatu yang boleh dipasarkan. Menulis untuk Usahawan, Asheesh Advani menasihati calon usahawan untuk mempertimbangkan terlebih dahulu sama ada mereka sesuai untuk keusahawanan. Komitmen, ketegasan, kewangan dan kemampuan pemasaran adalah beberapa sifat yang diperlukan oleh pemilik perniagaan kecil. Usahawan juga boleh mendapat manfaat daripada mendapatkan kaunseling percuma dari bab SCORE tempatan mereka untuk membincangkan rancangan perniagaan mereka. SCORE adalah rakan sumber dengan Pentadbiran Perniagaan Kecil AS.

SKOR 409 Ketiga St. Southwest, Sixth Floor Washington, DC 20024 800-634-0245 skor.org

Perundingan Perniagaan

Sama seperti mengambil hobi dan mengubahnya menjadi perniagaan, anda mungkin dapat melakukan hal yang sama dengan menjadi perunding. Kebolehpasaran anda, yang dikembangkan sejak bertahun-tahun memperoleh pengetahuan dan memperoleh kepakaran dalam pekerjaan, mungkin merupakan aset berharga yang dicari oleh syarikat atau individu. Kesungguhan dan semangat anda untuk mencapai kecemerlangan dapat berfungsi dengan baik jika anda berpengetahuan dalam kecekapan tertentu. Pada terbitan USA Today pada 18 November 2009, dilaporkan bahawa 158 pegawai tentera yang telah bersara telah terus bekerja sebagai perunding, dengan menggunakan latar belakang mereka untuk menasihati kontraktor pertahanan, membuat lebih banyak wang bekerja secara bebas daripada yang mereka lakukan ketika bekerja oleh tentera.

Perolehan Perniagaan

Membangun perniagaan dari awal boleh memerlukan bertahun-tahun kerja keras dan berdedikasi sesuatu yang mungkin paling baik ditinggalkan untuk pekerja yang lebih muda. Sekiranya anda mempunyai kewangan untuk membeli perniagaan yang ada tanpa memanfaatkan semua sumber anda, anda mungkin mendapati pilihan ini paling sesuai untuk anda. Hubungi broker perniagaan untuk mendapatkan maklumat mengenai perniagaan yang ada di kawasan anda. Steve Strauss, menulis untuk Pusat Perniagaan Kecil Microsoft, menasihati para pesara untuk memilih perniagaan yang sudah mereka ketahui atau di mana kemahiran mereka dapat dipindahkan dengan mudah.

Pengurusan Francais

Sekiranya tidak ada perniagaan yang tersedia untuk anda beli, memulakan francais dapat menyediakan outlet yang anda perlukan. Salah satu faedah menjalankan francais ialah rancangan perniagaan telah diuji dan, semoga, diperhalusi dan terbukti. Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan: berharap dapat memberikan permodalan yang besar, membayar yuran francais yang berterusan dan menyumbang banyak masa untuk menguruskan perusahaan anda. Anda ingin mendapatkan panduan pentadbiran, kewangan dan undang-undang sebelum memulakan dan menyusun strategi keluar atau perancangan penggantian.

Persatuan Francais Antarabangsa 1501 K St., Northwest, Suite 350? Washington, DC 20005? 202-628-8000 franchise.org