Komunikasi Pengurusan Berkesan

Anda boleh mempunyai idea terbaik di dunia, tetapi anda tidak dapat menerapkannya, ia tidak ada nilainya. Di situlah komunikasi masuk. Pengurusan mempunyai kaitan dengan komunikasi untuk mengarahkan kapal. Komunikasi terdapat dalam pelbagai bentuk dan bergantung pada apa yang diawasi oleh pengurus, dia mungkin perlu mahir dalam banyak bentuknya.

E-mel

Dalam persekitaran perniagaan masa kini, e-mel merangkumi sebahagian besar cara organisasi dan pasukan berkomunikasi. Dalam banyak kes, ini menjadikan komunikasi cepat berkesan atau penyebaran maklumat. Tetapi ada beberapa peraturan.

Jangan terlalu bersuara. Semakin kompleks penulisan dan perenggan yang lebih panjang, semakin sukar untuk difahami oleh pekerja, atau pengurus lain. Sebenarnya, titik peluru boleh menjadi sangat baik untuk kejelasan.

Jangan gunakan e-mel yang berlebihan. Setiap medium mempunyai kelebihan dan kekurangan, dan mengurus melalui e-mel boleh merosakkan. Komunikasi tatap muka dan perbualan telefon mungkin lebih memakan masa dan mungkin kadang-kadang tidak selesa, tetapi mereka mempunyai kemampuan untuk menyampaikan kedalaman dan makna bahawa kekurangan e-mel.

Komunikasi Satu lawan satu

Pengurus mesti dapat berkomunikasi secara bersemuka dengan orang bawahannya. Selalunya mereka mempunyai rakan sebaya dan atasan yang boleh dihubungkan. Pengurus yang berkesan membuat hubungan yang selesa dengan kenalan utama mereka untuk memupuk keterbukaan. Mereka juga mesti memahami keperibadian orang yang berbeza, gaya komunikasi dan mencari cara untuk menyampaikan maklumat agar pendengar mereka memahami. Mengesahkan bahawa pihak lain memahami juga merupakan amalan yang baik. Sebagai gantinya, pengurus yang baik juga mesti menjadi pendengar yang baik untuk mendengar apa yang berlaku dalam perniagaan mereka dan dengan pasukan mereka - juga mengesahkan dan menjelaskan untuk memastikan mereka telah memahami orang mereka.

Pembentangan

Semakin lama, pengurus di dunia korporat merasa perlu menyampaikan persembahan - sama ada untuk melatih pekerja, melaporkan kemajuan ke pengurusan atasan atau dalam berkomunikasi dengan jabatan lain. Kemahiran Power Point biasanya harus seperti kemampuan untuk bercakap dengan tenang, jelas dan bersikap tenang ketika berada di hadapan penonton. Menyusun pemikiran dan maklumat dalam urutan yang logik dan tidak dapat difahami oleh khalayak juga penting untuk berjaya dalam penyampaian.

Laporan Bertulis

Dalam kebanyakan kes, pengurus mempunyai pengurus. Mereka juga mungkin mempunyai pelabur, anggota masyarakat, dan dewan pengarah yang mempunyai pertanyaan dan minat. Selalunya laporan bertulis adalah sebahagian daripada mekanisme syarikat bekerja. Pengurus mesti dapat menulis dengan berkesan mengenai kemajuan, cabaran, anggaran, operasi, isu sumber manusia, masalah undang-undang mereka. Tulisan yang jelas, profesional, baik perkataan dan ringkas adalah aset. Semasa membaca laporan, pembaca biasanya menginginkan penulisan yang jelas, mudah difahami dan ringkas.

Hamparan

Nombor adalah bahasa bagi diri mereka sendiri. Kebanyakan pengurus mesti fasih. Dunia perniagaan moden berfungsi dengan spreadsheet dan laporan yang sering dihasilkan dari spreadsheet. Semasa bekerja dengan belanjawan, pendapatan, kos, margin, penyata untung rugi, dan juga alat penjejakan dalaman, spreadsheet sangat penting. Banyak perniagaan, terutama yang lebih kecil tanpa pangkalan data dalaman yang besar, bergantung pada hamparan untuk proses pelacakan dan pelaporan.