Apa Manfaat Menggunakan Tenaga Kerja yang Beragam?

Terdapat banyak faedah untuk menggunakan sekumpulan pekerja yang pelbagai. Bukan hanya ini bermakna anda dapat memperoleh banyak bakat dan idea berdasarkan perbezaan latar belakang dan pengalaman yang dimiliki oleh pekerja anda, tetapi juga menjadikan anda majikan yang lebih menarik bagi mereka yang mencari keadaan kerja yang pelbagai.

Idea dan Perspektif Segar

Pekerja dari pelbagai latar belakang dan budaya semuanya membawa perspektif tertentu dan pelbagai idea segar ke meja bersama mereka. Apabila idea-idea itu dinyatakan, itu adalah untuk dan untuk syarikat anda. Ini adalah salah satu faedah utama untuk menggunakan sekumpulan pekerja yang pelbagai; semakin inovatif mereka dan semakin bersedia untuk berfikir di luar kotak, semakin banyak faedahnya kepada organisasi anda.

Alat Pengambilan

Anda dapat menarik sebilangan bakat terbaik dan cemerlang apabila anda memusatkan perhatian pada kepelbagaian tenaga kerja anda. Sekiranya individu merasa kepelbagaian adalah keutamaan, mereka cenderung lebih tertarik dengan peluang yang ada di syarikat itu. Lebih-lebih lagi, anda tidak mengehadkan jenis bakat yang anda gemari ketika anda memberi tumpuan kepada kepelbagaian; anda bersedia mencari di tempat-tempat syarikat yang tidak mendorong kepelbagaian tidak akan.

Produktiviti yang Lebih Baik

Sekiranya anda menggunakan pelbagai kemahiran dan kebolehan tenaga kerja anda, ia akan menghasilkan produktiviti yang lebih baik kerana setiap pekerja menggunakan kekuatan dan kelemahan orang lain. Lebih-lebih lagi, syarikat yang bersedia melabur dalam kepelbagaian melihatnya membuahkan hasil dalam peningkatan produktiviti kerana pekerja pada umumnya lebih puas dan terdorong kerana komitmen dari syarikat tempat mereka bekerja.

Array Luas Keupayaan Perkhidmatan

Apabila anda mempunyai kumpulan pekerja yang pelbagai, anda mudah menawarkan lebih banyak perkara kepada pelanggan dan / atau rakan niaga anda. Dari pekerja berbilang bahasa hingga mereka yang dapat berkomunikasi melintasi batas budaya dengan cara lain - misalnya, memahami adat budaya tertentu yang menjadikan syarikat anda lebih menarik bagi pelanggan yang berbeza - tenaga kerja yang pelbagai memberi anda kelebihan daya saing berbanding pesaing yang mungkin tidak nilai kepelbagaian seperti yang anda lakukan.