Pengenalan Latihan HR

Sumber manusia adalah elemen penting dalam setiap perniagaan dengan pekerja, dan merupakan pekerjaan yang memerlukan latihan, komitmen dan integriti yang berterusan. Sekiranya anda memasuki bidang ini sebagai pekerja sumber manusia kerjaya, atau pemilik perniagaan kecil dengan keinginan dan keperluan untuk memahami peranan SDM, mengambil pengenalan kursus latihan HR adalah permulaan yang diperlukan.

Latihan HR Am

Pengenalan kursus latihan HR harus merangkumi pelbagai jenis pekerjaan dan fungsi sumber manusia. Dari gaji dan faedah, pengambilan, latihan dan pengambilan pekerja, hingga tindakan tatatertib dan perkara undang-undang, sumber daya manusia bertanggungjawab untuk banyak aspek penting syarikat anda. Dalam perniagaan kecil, pemilik atau pekerja boleh bertindak sebagai pekerja HR sambilan yang mengurus semua fungsi ini, jadi pemahaman mengenai asas-asasnya akan membantu anda menangani banyak tugas HR yang biasa.

Latihan HR khusus

Oleh kerana sumber daya manusia terdiri daripada banyak fungsi, tersedia kursus pengantar untuk bidang khusus SDM. Latihan kepakaran HR tidak akan banyak memberi manfaat jika keperluan pendidikan awal anda bersifat luas, tetapi bermanfaat jika anda memasuki bidang tertentu atau memerlukan maklumat khusus. Di organisasi yang lebih besar selalunya akan ada satu atau lebih keperluan sumber manusia khusus, dan latihan tambahan diperlukan. Beberapa program latihan SDM bersifat modular, yang memungkinkan anda mengikuti latihan tambahan apabila waktu memungkinkan atau timbul keperluan.

Maklumat Sumber Manusia

Latihan HR akan merangkumi bahagian di mana untuk mencari maklumat yang berkaitan dengan masalah dan fungsi sumber manusia. Dalam dunia sumber manusia, akses kepada maklumat terkini mengenai undang-undang pekerjaan dan subjek lain yang berkaitan dengan pekerjaan adalah salah satu kunci kejayaan. Terutama jika anda baru menggunakan sumber daya manusia, atau menjalankan tugas sambilan bersama tugas lain, dengan mengetahui ke mana harus pergi untuk mendapatkan jawapan yang boleh dipercayai akan menjadikan peranan SDM anda lebih mudah.

Kepentingan HR

Peranan sumber daya manusia tidak boleh dipandang ringan, dan latihan pengantar hanya akan menyentuh mata pelajaran utama. Di antara tugas-tugas lain, orang HR menangani kesejahteraan dan penghidupan tenaga kerja dan memastikan syarikat itu mematuhi undang-undang pekerjaan. Pemilik perniagaan, pengurus dan pekerja bergantung pada maklumat dan nasihat sumber manusia yang tepat, jadi sangat penting bahawa maklumat yang diperoleh dari latihan digunakan untuk potensi dan kelebihan sepenuhnya.

Tempat Cari Latihan

Latihan HR pendahuluan dapat ditemukan dengan mencari organisasi latihan di Internet, dan di beberapa kolej tempatan sebagai kursus kredit atau program pendidikan lanjutan. Sekiranya anda memilih sumber manusia sebagai kerjaya, anda pasti ingin mengikuti jalan dan sijil pendidikan tertentu. Program pensijilan membolehkan anda melangkah ke tahap sumber manusia seterusnya, dan mengenal pasti kemahiran profesional anda kepada bakal majikan.