Cara Membuka Pelayan NTP

Perniagaan boleh mengkonfigurasi pelayan protokol masa rangkaian yang berdiri sendiri di Windows Server untuk menyediakan sumber masa yang berwibawa untuk semua stesen kerja di pejabat. Pelayan NTP menggunakan W32 Time, atau Windows Time Service, untuk menyegerakkan jam ke waktu biasa di domain. Anda boleh mengedit Registry Windows untuk menyediakan dan menjadi tuan rumah pelayan NTP pada pengawal domain anda.

1

Klik Mula, kemudian ketik "regedit" di medan carian. Klik "regedit.exe" untuk menjalankan Registry Editor.

2

Navigasi melalui "HKEY_LOCAL_MACHINE | SYSTEM | CurrentControlSet | Services | W32Time | Config | AnnounceFlags."

3

Klik dua kali "AnnounceFlags" dari panel kanan dan ubah nilainya menjadi 5. Klik "OK."

4

Kembali ke "W32Time." Pilih "Parameter", kemudian "Taip." Klik dua kali "Jenis" dari panel kanan dan kemudian ubah nilainya menjadi "NTP."

5

Klik "OK" untuk menukar jenis pelayan ke NTP. Kembali ke "Parameter." Klik dua kali "NtpServer" dari panel kanan, dan kemudian masukkan nama host - iaitu, nama komputer - sumber masa ke medan Nilai Data.

6

Lampirkan ", 0x1" (tanpa tanda petik) ke hujung sumber, dan kemudian klik "OK."

7

Kembali ke folder "W32Time". Navigasi ke "TimeProviders", kemudian "NtpServer."

8

Klik dua kali "Diaktifkan," ubah nilainya menjadi "1", kemudian klik "OK" untuk menghidupkan NTPServer.

9

Kembali ke "TimeProviders." Navigasi ke "NtpClient", kemudian "SpecialPollInterval."

10

Klik dua kali "SpecialPollInterval" dari panel kanan dan kemudian masukkan ke medan Nilai Data dalam masa dalam beberapa saat antara setiap tinjauan (disarankan 900 saat). Klik "OK."

11

Kembali ke "W32Time" dan kemudian klik "Config." Klik "MaxPosPhaseCorrection." Klik dua kali "MaxPosPhaseCorrection" dari panel kanan.

12

Masukkan ke medan Nilai Data pembetulan masa positif maksimum yang dibenarkan dari pelayan masa. Satu jam disyorkan. Klik "OK."

13

Pilih "MaxNegPhaseCorrection" dari folder "Config". Klik dua kali "MaxNegPhaseCorrection" dari panel kiri.

14

Masukkan ke medan Nilai Data pembetulan masa negatif maksimum yang dibenarkan dari pelayan masa. Satu jam disyorkan. Klik "OK."

15

Tutup Penyunting Pendaftaran. Klik butang Mula Windows, ketik "cmd" ke dalam bidang carian, dan kemudian klik "cmd.exe" untuk membuka Command Prompt.

16

Ketik, atau salin dan tampal "net stop w32time && net start w32time" (tanpa tanda petik) pada prompt arahan, dan kemudian tekan "Enter" untuk memulakan semula Windows Time Service.