Idea Pemasaran Kreatif untuk Musim Panas

Sama ada perniagaan anda menjual produk bermusim, atau menawarkan perkhidmatan yang berguna sepanjang tahun, ada cara untuk memasukkan musim panas ke dalam rancangan pemasaran anda. Pastikan rancangan pemasaran musim panas anda sesuai dengan perniagaan anda dan mesej yang ingin anda kirimkan kepada pelanggan dan bakal pelanggan anda.

Mengatur Hari Khidmat Masyarakat

Banyak perniagaan mendedikasikan sebahagian masa dan wang mereka untuk menyokong sebab-sebab yang penting bagi mereka dan pelanggan mereka. Semasa musim panas, aturkan hari khidmat masyarakat; libatkan penduduk tempatan dan pekerja anda. Mengadakan pembersihan aliran, pemacu darah, pemacu mainan untuk tempat perlindungan berdekatan atau menanam taman di rumah jagaan tempatan. Pilih tujuan yang dapat membantu anda memberikan kembali kepada komuniti dan menarik calon pelanggan, yang sesuai dengan pasaran sasaran anda.

Penyediaan Hos

Jemput pelanggan untuk menyertai anda dan kakitangan anda untuk memasak "Penghargaan Pelanggan". Hidangkan hot dog, hamburger, salad sejuk dan minuman ringan. Rancangkan aktiviti untuk kanak-kanak, seperti tukang sihir, seni dan kerajinan, pantulan bulan atau badut di tempat membuat haiwan keluar dari belon. Berhubung dengan pelanggan melalui perbualan santai.

Edarkan Item Promosi Berkaitan Musim Panas

Bulan-bulan musim panas sering dihabiskan untuk bercuti; berbaring di pantai atau melayari lautan. Pelanggan berpotensi keluar bercuti, di festival tempatan dan menikmati masa yang tenang di taman. Beri pelanggan anda produk yang boleh mereka gunakan semasa mereka bersantai, seperti tuala pantai, botol air yang dapat digunakan semula, bola kembung, pelindung matahari dan pelindung. Bekerja dengan syarikat pemasaran promosi untuk memesan produk yang berkaitan dengan musim panas dengan logo syarikat anda yang terpapar dengan jelas. Sebarkan barang-barang ini kepada pelanggan ketika mereka berbelanja di kedai anda atau mengadakan pertandingan dan gunakan barang promosi sebagai hadiah.

Beri Petua dan Nasihat Musim Panas kepada Pelanggan

Sebagai pemilik perniagaan, anda pasti berkomunikasi dengan pelanggan anda sepanjang tahun melalui buletin, dalam talian atau luar talian, dengan menghantar mereka berita syarikat dan promosi penjualan. Hantarkan buletin musim panas khas kepada pelanggan dengan banyak petua untuk tetap selamat di bawah sinar matahari, acara yang harus dilakukan di kawasan itu dan resipi barbeku.

Sertakan maklumat mengenai penjualan atau produk dan perkhidmatan baru yang rancangan perniagaan anda tawarkan pada musim panas. Minta pelanggan menyampaikan buletin mereka kepada rakan dan keluarga yang mungkin menganggap maklumat itu berguna.

Bersedia untuk Kembali ke Sekolah

Walaupun anak-anak menikmati musim panas mereka di kolam renang dan bermain permainan video dengan rakan-rakan mereka, ibu bapa dalam mod perancangan bersiap untuk kembali ke sekolah dengan membeli peralatan sekolah dan pakaian. Iklankan penjualan kembali ke sekolah menjelang akhir bulan Julai dan awal Ogos, jika perniagaan anda menawarkan produk atau perkhidmatan untuk pelajar. Sama ada anda menawarkan pen dan buku nota, pakaian seragam atau perkhidmatan perguruan, gunakan musim panas untuk menarik pelanggan.

Sediakan Jualan Kaki Lima

Bawa produk anda ke luar kedai dan sediakan meja untuk menangkap mata pelanggan yang lewat dalam perjalanan untuk makan tengah hari, berjalan anjing mereka atau menjalankan tugas. Gunakan penjualan trotoar untuk memunggah lebihan inventori dengan harga potongan. Letakkan seorang pekerja atau dua orang di luar untuk menangani soalan, membuat penjualan dan mendorong pelanggan untuk berkunjung ke dalam kedai untuk melihat sisa inventori anda.