Penjelasan Kaedah Berbeza yang Digunakan untuk Mengukur Semangat Pekerja

Mengukur semangat pekerja dapat membantu organisasi anda menentukan masalah dan kebimbangan pekerja sebelum mereka meningkat menjadi masalah yang tidak dapat diselesaikan. Sampaikan kepada pekerja anda bahawa anda prihatin terhadap semangat dan tahap kepuasan kerja. Galakkan pekerja untuk bercakap dengan bebas mengenai kebimbangan mereka dan kongsi idea mereka mengenai cara-cara untuk menjaga semangat pekerja tinggi.

1

Sampaikan kepada pekerja anda bahawa mereka boleh membincangkan perkara yang mereka mahukan dengan penyelia atau pengurus mereka. Sekiranya pekerja tidak selesa membincangkan masalah dengan ketua jabatan, jabatan sumber manusia harus tersedia untuk pekerja.

2

Mengendalikan tinjauan pendapat pekerja tahunan untuk mendapatkan maklumat yang akan membantu jabatan sumber manusia anda menentukan tahap moral pekerja dan pendapat lain yang mungkin ingin dikongsi oleh pekerja tanpa nama. Hasil tinjauan pendapat pekerja dianalisis oleh sumber manusia dan ringkasan disampaikan kepada kepemimpinan syarikat. Dari sana, pasukan kepemimpinan bekerjasama untuk menangani setiap masalah yang terungkap melalui tinjauan.

3

Galakkan pekerja membuat cadangan atau komen yang meningkatkan kecekapan dan produktiviti. Letakkan kotak cadangan terkunci di seluruh tempat kerja. Seorang anggota jabatan sumber manusia mengumpulkan cadangan dan komen secara berkala, dan mereka disampaikan kepada kepemimpinan syarikat semasa mesyuarat bulanan. Segala permasalahan atau permasalahan dapat ditangani, dan dilaporkan dalam buletin syarikat anda sehingga semua pekerja tahu syarikat berusaha untuk mengekalkan tahap kepuasan kerja dan semangat kerja yang tinggi di kalangan pekerjanya.

4

Menilai tahap perolehan dalam organisasi anda melalui wawancara keluar yang dilakukan oleh jabatan sumber manusia dengan pekerja yang mengundurkan diri secara sukarela. Temu ramah keluar dapat membantu anda menentukan mengapa pekerja mencari pekerjaan di tempat lain, atau mengapa mereka meninggalkan syarikat anda dengan alasan apa pun. Pekerja yang mengundurkan diri secara sukarela mungkin mempunyai beberapa alasan untuk berhenti kerja, mulai dari penempatan semula hingga gaji. Walaupun begitu, hakikat bahawa pekerja mencari pekerjaan di tempat lain dapat memberikan maklumat yang dapat membantu anda mengukur tahap semangat di tempat kerja anda.

5

Tentukan sebab-sebab pergantian sukarela juga. Walaupun pekerja mengundurkan diri kerana beberapa sebab, ada juga alasan mengapa pekerja jatuh ke dalam masalah tingkah laku dan prestasi yang akhirnya menyebabkan pemecatan mereka. Moral yang rendah boleh menjadi salah satu sebab mengapa pekerja diberhentikan.

Semasa mengira perolehan, pastikan laporan anda menyertakan setiap alasan yang dinyatakan untuk pengunduran diri secara sukarela dan termasuk alasan khusus untuk pemecatan sukarela. Sebagai contoh, alasan untuk pemecatan sukarela boleh berkisar dari kehadiran hingga prestasi yang buruk hingga ketidakpatuhan. Mana-mana sebab tersebut boleh diperiksa untuk menentukan punca sebab pemecatan sukarela.

6

Pastikan bahagian sumber manusia anda tersedia untuk pekerja, terutamanya untuk pekerja yang bekerja dengan pelbagai shift atau di luar waktu perniagaan biasa. Sering kali, pekerja yang melakukan kerja swing swing atau kuburan pergeseran diabaikan apabila mempunyai akses ke bahagian sumber manusia. Ini menyebabkan pekerja merasa tidak penting, yang pada gilirannya dapat nyata dalam banyak hal, salah satunya adalah semangat pekerja yang rendah. Laksanakan nombor panggilan pekerja di mana pekerja dapat menjawab soalan dan komen yang direkodkan pada waktu yang lama. Komen dan cadangan yang membantu mengukur kepuasan kerja dan semangat pekerja dapat berlaku pada bila-bila masa, bukan hanya antara sembilan hingga lima tahun.