Ralat Umum McAfee Mengembalikan Ralat 50080005 @ 2 Semasa Cuba Mengemas kini

Perisian anti-virus McAfee menggunakan kerangka aplikasi biasa untuk memasang kemas kini. Rangka kerja ini memerlukan akses ke direktori System32 pada mesin Windows, dan mungkin memerlukan akses peringkat pentadbir. Kerana ini adalah kerangka aplikasi yang biasa, program lain yang dipasang pada sistem operasi anda mungkin mengganggu operasinya. Apabila ralat ini berlaku, anda akan melihat mesej ralat yang mengatakan bahawa kesalahan itu dikembalikan pada alamat heksadesimal.

Mencetuskan Ralat

Kesalahan jenis ini dapat dicetuskan dengan mengklik ikon McShield pada mesin Windows anda dan memilih "Kemas kini Sekarang." Ia juga dapat memicu ketika McAfee Antivirus menjalankan imbasan automatik diikuti dengan pembaruan, ketika anda berusaha menambahkan tugas berjadual lain ke McAfee AntiVirus, atau ketika anda berusaha untuk mengedit tugas yang ada.

Sebab kemungkinan

Penyebab ralat ini yang paling mungkin adalah Kemas Kini Windows menggantikan salah satu fail DLL yang bergantung pada kerangka bersama dengan versi yang lebih baru yang tidak dikenali oleh McAfee AntiVirus, atau kemas kini yang menghapus fail DLL yang digunakan McAfee. Kadang-kadang, kemas kini akan merosakkan fail DLL, dan McAfee tidak akan mengenalinya selama beberapa hari atau minggu kemudian. Sekiranya anda menjalankan versi McAfee edisi perusahaan, anda juga boleh mencetuskan ralat yang serupa jika pemasangan tempatan tidak dapat mencapai pelayan kemas kini yang tersedia di rangkaian anda; dalam kes ini, masalah dengan fail DLL mungkin terletak pada pelayan, bukan pelanggan tempatan.

Fail DLL yang berdaftar

McAfee menggunakan senarai putih dalaman atau pendaftaran fail DLL "diketahui baik". Fail DLL adalah vektor yang terkenal untuk jangkitan virus komputer Windows. Daripada menggunakan Windows Process Monitor untuk melacak fail DLL mana yang telah berubah atau yang menyebabkan masalahnya, McAfee mengesyorkan menjalankan prosedur yang menambahkan semua fail DLL dalam direktori tertentu ke senarai putih semasa.

Panduan Penyelesaian

Tarik arahan arahan - di Windows 8, tekan kekunci "Windows" dan tahan kekunci "R" pada masa yang sama. Masukkan "services.msc" dan klik OK. Cari "McAfee Frame Work Service" dan klik "Berhenti" - ini akan menghentikan kumpulan perkhidmatan McAfee. Munculkan prompt arahan sekali lagi jika anda menolaknya lebih awal. Tukar direktori ke C: \ Program Files \ McAfee \ Common Framework, kemudian ketik arahan berikut:

% untuk% m di (* .dll) melakukan regsvr32 / s% m

Tekan "Enter" setelah menaip perintah.

Sekiranya masalah berlanjutan, ulangi perintah ini di folder System32 pemasangan Windows anda, kemudian mulakan semula pemasangan McAfee anda.