Cara Membalas Aduan Perkhidmatan Buruk di Restoran

Jalankan restoran lebih dari sebulan dan anda pasti akan mendengar keluhan pada waktu itu. Keluhan yang kerap berlaku dalam industri restoran tidak dapat dielakkan, kerana harapan pelanggan, keperibadian yang berbeza yang membentuk tenaga kerja anda dan fakta bahawa restoran boleh dibanjiri lalu lintas pada masa-masa. Menanggapi dengan berkesan aduan pelanggan memerlukan perhatian dan tindakan segera. Walaupun ada beberapa aduan yang melampaui batas, selalu mengambil masa untuk menjaga pelanggan.

1

Bercakap dengan pelanggan secepat mungkin. Mendekati pelanggan dengan cara yang ramah dan menolong.

2

Jelaskan kepada pelanggan bahawa anda mendengar dia kecewa dengan perkhidmatan tersebut. Minta dia menjelaskan apa yang berlaku.

3

Mohon maaf atas kesulitan tersebut, tanpa mengira apa yang menjadi keluhan pelanggan. Bersimpati dengan pelanggan, walaupun aduan itu remeh. Contohnya, anggap pelanggan mengadu bahawa pelayan mengambil masa 10 minit untuk membawanya minum semasa makan malam. Jelaskan bahawa sementara restoran menjadi sibuk semasa makan malam, dia seharusnya menerima minumannya dan anda meminta maaf untuk itu.

4

Tawaran untuk mengambil semula makanan pelanggan jika terbakar, mentah, sejuk atau tidak normal. Sekiranya pelanggan mengadu makanannya setelah makan lebih dari separuh, jelaskan bahawa anda tidak boleh mengambil makanan itu semula, kerana dia makan sebahagian besar makanan. Sekiranya pelanggan hanya makan sebahagian kecil makanannya, selalu tawarkan untuk mengambil makanan itu kembali.

5

Tentukan sama ada aduan itu memerlukan apa-apa lagi. Sebagai peraturan umum, sesuatu yang remeh, seperti ketika pelayan lupa membawa minuman, tidak menjamin apa-apa selain mengambil sesuatu yang kecil, seperti kos minuman. Sekiranya pelayan kurang sopan atau makanan pelanggan disiapkan dengan sangat baik, bawalah makanannya dari pemeriksaan. Sekiranya perkhidmatannya terlalu buruk, misalnya, jika pelayan menjerit pelanggan, batalkan cek pelanggan dan berikan kad hadiah atau kupon kepadanya.

6

Beritahu pelanggan bahawa anda harap dia akan kembali, bahawa anda berusaha untuk mendapatkan perkhidmatan pelanggan yang cemerlang dan konsisten dan anda akan memastikan masalah itu tidak berulang.

7

Beri tahu pekerja anda sekiranya aduan itu sah. Sekiranya makanan pelanggan tidak disediakan dengan baik atau pelayan kurang sopan, jelaskan masalah ini kepada pekerja anda. Sekiranya pelayan kurang ajar, ambil tindakan tatatertib yang sesuai, seperti amaran lisan atau bertulis. Sekiranya aduan itu tidak beralasan, jelaskan kepada pekerja anda bahawa mereka tidak melakukan kesalahan.