Pelan Keselamatan yang Baik untuk Kedai Runcit

Salah satu ancaman utama yang dihadapi kedai runcit adalah keselamatan. Polis mungkin hanya beberapa minit, tetapi minit boleh bermaksud kehilangan barang dagangan sekurang-kurangnya dan kehilangan nyawa sekiranya cubaan merompak berubah menjadi ganas. Penting untuk mempunyai rancangan yang baik untuk mencegah jenayah dan membantu menjaga keselamatan pekerja anda.

Nombor Pekerja

Tidak pernah mempunyai kurang dari dua orang yang bekerja pada waktu tertentu. Seorang pekerja yang bersendirian dihormati. Sekiranya anda merompak sebuah kedai dengan dua orang di dalamnya, itu adalah dua kali lebih banyak orang yang harus anda perhatikan dan bimbang jika mereka meminta pertolongan dan dua kali lebih banyak orang yang boleh menghentikan anda jika anda kehabisan kedai dengan barang dagangan. Ini mungkin akan meningkatkan kos operasi anda jika ini bermaksud memiliki badan tambahan semasa pergeseran yang lebih perlahan, tetapi perlindungan itu bernilai lebih banyak wang.

Dapatkan Sistem Keselamatan

Anda tidak selalu berada di kedai anda, jadi pastikan dan pasangkan sistem keselamatan. Ini membolehkan orang lain menonton dan membimbangkan anda. Hanya mempunyai sistem boleh menghalang penjenayah daripada menyasarkan kedai anda. Ini adalah komplikasi tambahan untuk ditangani. Walau bagaimanapun, sistem tidak banyak berfungsi jika tidak disetel, jadi pastikan untuk melengkapkannya ketika kedai ditutup. Sekiranya anda memasangnya hanya untuk pertunjukan dan tidak memanfaatkan kemampuannya, penjenayah akan mengetahui dan memanfaatkan sepenuhnya.

Biarkan Lampu Hidup

Dalam kegelapan, apa sahaja boleh berlaku. Sekiranya anda meninggalkan lampu di kedai anda selepas anda keluar, mana-mana orang yang lewat dapat dengan mudah melihat ke dalam dan melaporkan aktiviti yang mencurigakan. Anda mungkin tidak mahu membiarkan semua lampu menyala, kerana anda akan mengelirukan bakal pelanggan, tetapi hanya sebilangan kecil yang harus melakukan muslihat. Lampu luar juga penting. Sekiranya anda tidak mahu meninggalkannya sepanjang masa, cubalah beberapa lampu sensor gerakan.

Buat Deposit Secara Berkala

Semakin sedikit wang tunai yang anda miliki, semakin sedikit wang yang dapat dicuri orang. Sekiranya pencuri berpotensi tahu anda tidak mempunyai banyak wang, mereka mungkin akan melangkau anda dan pergi ke tempat lain. Sekiranya anda melakukan banyak perniagaan secara tunai, orang yang berlebihan akan mendaftar semuanya kecuali meminta pencuri untuk mengambil kesempatan daripada keadaan ini. Daftar kosong membawa lebih banyak risiko daripada ganjaran.

Kakitangan Keretapi

Buat rancangan untuk apa yang harus dilakukan sekiranya cubaan merompak berlaku. Biarkan pekerja tahu bahawa kehidupan mereka lebih penting dan tidak mengapa jika penceroboh melepaskan produk atau wang. Biarkan mereka tahu bahawa tidak apa-apa untuk berjalan dan bahawa mereka harus berusaha membantu pelanggan keluar, tetapi penting juga mereka keluar. Mendidik mereka mengenai rancangan keluar dan apa yang harus dilakukan setelah mereka mengosongkan bangunan. Ingatkan mereka untuk tetap tenang jika berada dalam keadaan buruk.

Pencegahan Kerugian

Untuk mengelakkan pencurian kedai, pasang sensor pada barang yang padam jika barang dikeluarkan dari kedai. Adalah idea yang baik untuk menyimpan barang yang lebih mahal dekat dengan daftar di mata pekerja. Aktiviti mencurigakan harus dilaporkan kepada pengurus. Pelanggan bukan satu-satunya yang cenderung mencuri barang. Perhatikan pekerja anda juga. Salah satu cara untuk mengurangkan risiko pencurian pekerja adalah dengan meletakkan had ukuran beg mereka dan menyimpannya di tempat yang tidak mudah diakses semasa shift.