Kesan Pengiklanan Sepanduk pada Pembelian Internet

Iklan sepanduk - juga disebut iklan paparan atau gambar - telah menjadi tempat di mana-mana dalam talian. Anda hampir tidak dapat mengunjungi laman web atau melakukan carian tanpa iklan sama ada bergulir melintasi atau muncul di skrin anda. Facebook dan Google adalah dua laman web yang memimpin dalam penggunaan iklan sepanduk. Kejayaan pengiklanan jenis ini telah mewujudkan industri mini, dengan keseluruhan buku yang ditulis dan kursus dikembangkan yang membantu perniagaan menggunakan alat ini untuk keuntungan terbaik mereka.

Definisi

Iklan sepanduk adalah iklan dalam talian yang muncul di laman web dan dalam hasil carian. Pemilik laman web membenarkan orang lain beriklan di laman web mereka; setiap laman web akan mempunyai keperluan yang berbeza dari segi saiz, penempatan dan kos. Secara amnya iklan sangat berat pada visual, ringan pada salinan dan memberi peluang kepada mereka yang ingin tahu untuk mengklik pautan atau gambar. Pautan tersebut kemudian membawa pengguna ke halaman arahan atau laman web di mana dia boleh mendapatkan lebih banyak maklumat atau membuat pembelian. Menurut Pew Research, Internet dan iklan dalam talian terus mendorong tingkah laku pembelian dalam talian untuk produk mulai dari muzik hingga harta tanah.

Kesan terhadap Pembelian Dalam Talian

Tujuan menggunakan iklan sepanduk adalah untuk mendorong pengguna ke laman web atau halaman arahan anda. Sesampai di sana, anda mahu pengguna membeli sesuatu. Penempatan iklan sepanduk untuk sesuai dengan carian dalam talian menjadi semakin canggih. Iklan Google Adwords dan Facebook, misalnya, memungkinkan Anda memilih kata kunci yang mengakibatkan pengguna melihat iklan sepanduk anda ketika mereka mencari menggunakan istilah tersebut. Semakin banyak anda melabur, semakin kerap iklan anda disiarkan, meningkatkan kemungkinan seseorang akan mengklik untuk mengetahui lebih banyak atau membeli.

Amalan Terbaik untuk Mendorong Pembelian

Elemen ringkas dan umum menjadikan iklan sepanduk paling berkesan. Ini serupa dengan iklan tradisional: tajuk utama yang kuat, visual yang kuat, tawaran yang menarik perhatian dan ajakan bertindak yang jelas. Tajuk dan visual mesti bekerjasama untuk menarik perhatian dan minat penonton. Tawaran itu perlu menunjukkan nilai, dan ajakan bertindak mesti jelas, meyakinkan dan mudah mendorong penonton untuk belajar lebih banyak, menyatakan minat atau membuat pembelian.

Masa Depan Iklan Sepanduk

Walaupun peselancar Internet sering menyatakan kekecewaannya dengan banyaknya iklan sepanduk dalam talian, iklan tersebut tidak akan berkurang. Iklannya adalah kos yang rendah, jadi anda tidak memerlukan banyak penjualan untuk menjadikan iklan itu bermanfaat. Animasi, suara dan analitik yang terus meningkat adalah beberapa pilihan lanjutan yang harus anda pilih ketika anda berusaha untuk menonjol dari massa.