Adakah MediaMonkey akan Mengimport MP4 Saya?

MediaMonkey adalah program pengurusan media yang dirancang untuk mengatur koleksi fail video digital dan audio digital yang disimpan secara tempatan. Walaupun MediaMonkey menyokong banyak pilihan format audio digital, ia tidak sesuai dengan pelbagai format audio digital. Walaupun demikian, MP4 adalah satu format video digital yang serasi dengan MediaMonkey.

Latar belakang

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri organisasinya, MediaMonkey mempunyai keupayaan mencabut cakera, membakar cakera dan mengekod fail. Aplikasi ini juga dapat digunakan untuk memuat naik media ke peranti mudah alih seperti Apple iPod, Creative Zen, Dell DJ dan Toshiba Gigabeat. MediaMonkey boleh berfungsi sebagai alternatif kepada program pengurusan media asli peranti ini. Versi MediaMonkey berlesen dilengkapi dengan ciri premium seperti mod tidur dan pratonton pengekodan.

Format MP4

MP4 adalah format video digital yang menyimpan media yang telah dikodkan dengan standard pemampatan MPEG-4. Profil pengekodan sumber terbuka biasanya digunakan untuk muat turun video digital, kerana ia dapat mengalirkan media berkualiti tinggi pada lebar jalur yang rendah. Akibatnya, file MP4 dapat berfungsi sama seperti file MOV, AVI, DV dan WMV, walaupun ukurannya lebih kecil. Kerana kecekapannya dalam penyimpanan data, format MP4 sangat serasi dengan peranti mudah alih yang menyokong main balik video.

Mengimport

Fail MP4 boleh diimport ke MediaMonkey. Tetapi sebelum anda berusaha memuatkan media ke dalam aplikasi, anda perlu memastikannya dikonfigurasi untuk mengenali format video digital. Lancarkan MediaMonkey dan klik tab "File" pada menu program. Pilih pilihan "Tambah / Rescan Trek ke Perpustakaan" dan tetingkap pemilihan fail akan dimuat. Pilih folder induk dari file MP4 yang ingin anda impor, kemudian pergi ke menu "Tambah jenis file:" dan tatal ke bawah ke daftar "MP4". Pilih entri untuk format video digital dan klik "OK." Setelah fail MP4 diimport ke MediaMonkey, anda boleh mengedit maklumat treknya, menukarnya menjadi audio digital, membakarnya ke cakera atau memuat naiknya ke peranti mudah alih.

Menyegerakkan

Walaupun MediaMonkey dapat memindahkan audio digital dan video digital ke peranti mudah alih, anda perlu memastikan bahawa media dikodkan dengan betul untuk main balik pada peralatan ini. Walaupun fail MP4 dapat diimport ke MediaMonkey, video mungkin tidak berfungsi, setelah diunggah ke peranti mudah alih. Pemain media yang didayakan video seperti Apple iPod dan Creative Zen hanya menerima fail MP4 yang disiarkan pada framerate, bitrate dan resolusi tertentu. Untuk menjamin bahawa fail MP4 yang anda simpan di MediaMonkey dapat dimainkan pada peranti mudah alih anda, anda harus memformat semula media dengan aplikasi penukaran video terlebih dahulu. Hamster Free Video Converter, iWisoft Free Video Converter dan RealPlayer Converter, komponen RealPlayer, semuanya dapat mengoptimumkan fail MP4 standard untuk dimainkan pada pelbagai pemain media yang didayakan video.