Aktiviti Tempat Kerja untuk Semangat

Meningkatkan semangat lebih daripada sekadar membuat pekerja senang. Semangat syarikat yang positif dapat mendorong peningkatan kecekapan dan peningkatan kadar pengekalan pekerja. Bagi perniagaan kecil, menjadwalkan aktiviti meningkatkan semangat tanpa anggaran yang besar dapat menjadi tugas yang menakutkan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak pilihan murah untuk perniagaan kecil.

Pengiktirafan Rakan Sebaya

Mulakan program untuk mendorong pekerja memberi penghargaan antara satu sama lain. Menurut Bob Nelson, pengarang "1001 Cara Memberi Ganjaran kepada Karyawan," pengiktirafan dari rakan sebaya mempunyai kepentingan khusus kerana pekerja tahu bahawa ia tulus dan berpendapatan baik. Anugerah boleh menjadi plak, yang disimpan oleh pekerja selama yang dia suka atau sehingga dia menemui orang lain untuk menyampaikannya. Di syarikat lain, pekerja boleh memilih pekerja bulan tersebut atau seseorang memenangi anugerah kecemerlangan pekerja.

Anugerah Ringkas

Kadang kala anugerah paling sederhana boleh membawa makna yang paling besar. Sebagai contoh, di AT&T Universal Card Services, mereka mempunyai kertas yang berbentuk seperti bola dengan tulisan "Terima Kasih" di seluruhnya. Sesiapa sahaja di syarikat boleh menggunakan pad untuk mengucapkan terima kasih kepada orang lain. Di Hewlett-Packard, jurutera dapat memenangi Anugerah Pisang Emas, dinamakan apabila jurutera yang telah menyelesaikan masalah yang sukar diberi penghargaan oleh pengurusnya dengan satu-satunya perkara yang dimiliki pengurus - pisang dari makan tengah hari. Lama kelamaan, Pisang Emas telah menjadi penghargaan berprestij yang diberikan kepada pekerja yang paling inventif.

Penglibatan Lebih Besar

Memberi penglibatan pekerja yang lebih besar dalam syarikat dan lebih banyak autonomi juga dapat meningkatkan semangat mereka. "Setiap pekerja harus diberi kesempatan untuk menentukan cara terbaik untuk melakukan pekerjaan mereka, serta peningkatan kewenangan dan kelonggaran dalam menangani sumber daya perusahaan," kata Nelson. Semangat dapat ditingkatkan dengan memberi pekerja lebih banyak tanggungjawab terhadap projek khas, seperti mengadakan pameran kesihatan, kegiatan amal atau koperasi makanan.

Kelenturan

Menurut majalah Forbes, pekerja sering membenci aktiviti paksa seperti perkelahan syarikat, dan mendapat semangat yang lebih besar daripada dapat membuat jadual kerja yang lebih fleksibel. Membiarkan pekerja bekerja sehari dalam seminggu dari rumah dapat membantu mereka merasa lebih santai ketika berada di pejabat dan menghasilkan produktiviti yang lebih besar. Sekiranya itu tidak mungkin, pertimbangkan untuk menawarkan rehat 30 minit pada siang hari; biarkan pekerja berehat tidak berjadual untuk bermain permainan atau makan makanan ringan yang sihat.

Perayaan

Apa-apa yang sedikit daripada biasa dapat meningkatkan semangat dengan memberi pekerja sesuatu yang berbeza untuk dilakukan. Raikan acara seperti Tahun Baru Cina dengan pertandingan sumpit dan kelas membuat ladu. Minta pekerja menghiasi kawasan mereka untuk percutian, seperti Halloween, dan menawarkan hadiah untuk hiasan terbaik. Beberapa syarikat menawarkan kelas yoga sebelum bekerja atau makan tengah hari atau mempunyai ahli terapi urut yang menawarkan urutan bahu percuma sebulan sekali. Pertimbangkan untuk memasang ruang rehat syarikat di mana pekerja boleh bermain permainan atau bersosial semasa rehat.

Hari yang menyeronokkan

Jadilah kreatif dengan syarikat pergi beberapa hari. Atur pasukan dari pelbagai jabatan dan sediakan hari sukan di taman tempatan dengan sukan yang boleh dimainkan oleh sesiapa sahaja, seperti Frisbee dan balapan karung. Pekerja juga boleh bersaing dalam sukan di pejabat, seperti pertandingan permainan video Wii, golf mini atau perlumbaan kapal terbang kertas. Jaga pekerja agar tetap cergas dan tingkatkan semangat dengan menganjurkan liga softball antara pejabat dan memberi pekerja cuti untuk memberi semangat kepada pasukan mereka. Beberapa syarikat, seperti Whataburger yang berpangkalan di Texas, bahkan mengadakan Olimpik syarikat mereka sendiri dengan acara yang berkaitan dengan aktiviti kerja.