Isu Moral Pekerja

Moral tempat kerja yang baik adalah keadaan minda pekerja yang ditunjukkan melalui kerja keras, mesra, keyakinan dan disiplin, menurut artikel kepemimpinan organisasi 2007 oleh pelajar siswazah Roberts Wesleyan College, Nicole Fink. Pekerja dengan semangat rendah menanggung kos tenaga kerja Amerika sekitar $ 350 bilion setiap tahun melalui masalah yang berkaitan dengan kesihatan, kehilangan pekerjaan dan ketidakpuasan umum di tempat kerja, menurut artikel Fink. Beberapa masalah yang konsisten menyebabkan semangat pekerja rendah.

Kepimpinan yang lemah

Menurut Pengusaha dan kajian tahun 2006 dari Rasmussen Reports - sebuah syarikat yang mengumpulkan dan menyebarkan maklumat pengundian awam - 92 peratus pengurus mengaku melakukan pekerjaan "sangat baik" untuk mengawasi pekerja, tetapi hanya 67 peratus pekerja yang setuju. Bukan sahaja pengurus salah satu penyebab utama semangat rendah, mereka tidak tahu bahawa mereka sebenarnya. Kepemimpinan yang lemah sering muncul dalam bentuk kekurangan komunikasi, pengurusan mikro dan diskriminasi. Menurut eWeek, kepemimpinan positif dan kepemimpinan yang lemah adalah yang menentukan nada pejabat, secara langsung meningkatkan atau merosakkan semangat pekerja.

Peluang Kemajuan Minimum

Pekerja dengan peluang kemajuan yang terhad lebih cenderung mempunyai semangat yang rendah daripada mereka yang dapat berkembang dengan syarikat itu, menurut artikel moral Fink. Kurangnya kemajuan membuat pekerja merasa seperti berada dalam pekerjaan buntu, mendorong kurangnya motivasi dan, pada gilirannya, semangat rendah.

Masalah Dengan Rakan Sekerja

Satu atau dua pekerja boleh memberi kesan negatif dan seluruh kakitangan pekerja, menurut Peti Masuk Pengurus IT. Masalah yang timbul di tempat kerja - sama ada buli di tempat kerja, tidak hormat, diskriminasi atau perselisihan umum - memberi kesan negatif terhadap moral dan penurunan produktiviti. Untuk tahap tertentu, pengurus mesti mengawasi perbezaan pendapat di tempat kerja, tetapi sebahagian besar tanggungjawab ada pada pekerja, yang harus bersikap tegas dengan rakan sekerja yang tidak adil dan memerhatikan masalah moral. Di samping itu, menurut laman statistik sumber manusia dari Usahawan, sekitar 63 peratus pekerja yang merasa dianiaya semasa cuti kerja dalam masa dua tahun, meletakkan majikan kembali ke tempat mereka mula, melatih sekumpulan pekerja baru.

Masalah Peribadi

Ramai pekerja membawa masalah peribadi ke tempat kerja - selalunya kebimbangan mengenai keluarga dan kewangan - dan ini sering memberi kesan negatif terhadap prestasi dan semangat. Menurut "Usahawan", kira-kira 40 peratus pekerja di AS membiarkan kewangan peribadi dan masalah lain mempengaruhi prestasi mereka di tempat kerja. Pekerja yang menangani masalah peribadi biasanya kelihatan jauh, tidak berhubungan dengan rakan sekerja dan tidak menyumbang kepada komunikasi di pejabat - utas e-mel, komen dalam mesyuarat perniagaan dan panggilan telefon.