Cara Mengurangkan Perbelanjaan Perniagaan

Mengurangkan perbelanjaan perniagaan bukan sekadar mengurangkan aliran keluar tunai tanpa pandang bulu. Untuk mengurangkan kos perniagaan tanpa memberi kesan negatif terhadap kemampuan anda untuk melayani keperluan pelanggan, penting untuk mengambil pendekatan yang bertimbang rasa dan metodis. Analisis dan sasarkan perbelanjaan khusus yang dapat dikurangkan, dan kenalpasti kecekapan yang menjadikan setiap dolar melangkah lebih jauh. Ini akan mengurangkan perbelanjaan syarikat anda dan menawarkan lebih banyak peluang untuk meningkatkan keuntungan keseluruhan anda.

1

Kaji semua perbelanjaan perniagaan anda untuk mengenal pasti kos yang dapat dihilangkan dengan mudah tanpa kesan negatif. Sasarkan kesenangan seperti membeli donat atau gula-gula untuk pejabat setiap minggu. Sekiranya pembelian ini mewakili faedah yang anda mahukan untuk kakitangan anda, ganti dengan ganjaran yang lebih murah yang boleh menghasilkan nilai yang lebih besar seperti peningkatan pengiktirafan dengan sijil pencapaian.

2

Nilaikan kos kakitangan anda. Tenaga kerja anda mewakili kos tetap yang paling besar bagi syarikat anda, jadi pastikan setiap pekerja memberikan nilai sebenar dalam kedudukan mereka. Tentukan sama ada anda dapat mengurangkan atau mendapat pulangan yang lebih besar untuk dolar yang anda belanjakan. Menawarkan pilihan pekerjaan tiga perempat yang merangkumi pakej faedah berkurang, dan anda dapat mencapai pengurangan kos yang besar.

3

Mulakan jadual waktu yang fleksibel di mana pekerja dapat makan tengah hari 30 minit dan bukannya satu jam dan meninggalkan kerja 30 minit lebih awal untuk mengurangkan beberapa jam kerja setiap minggu. Mempekerjakan pelatih kolej dalam jawatan peringkat kemasukan dan mempromosikan dari dalam untuk jawatan terbuka kerana perolehan. Bayar pekerja magang sedikit atau minta mereka bekerja semata-mata untuk mendapatkan kredit. Dan anda mengurangkan kos pengambilan dan latihan anda dengan mempromosikan kakitangan semasa.

4

Analisis amalan pembelian anda untuk mengenal pasti ekonomi yang boleh anda capai. Sertailah kumpulan pembelian kuantiti atau beli secara pukal dengan diskaun dan runding semula kontrak perkhidmatan. Beli borong atau terus dari pengilang, atau beli peralatan dan kelengkapan dari penjual semula.

5

Uruskan perbelanjaan tenaga pejabat anda dengan "menghijau." Melabur dalam pencahayaan yang cekap tenaga, tetapkan termostat untuk mencapai kecekapan yang lebih besar dan pastikan meter utiliti berfungsi dengan betul. Pastikan penebat pejabat anda diuji untuk nilai-R (seberapa baik penebatnya) dan hubungi kontraktor penebat untuk menggantinya jika perlu. Juga, tetapkan tingkap pejabat anda atau diganti dengan model dua panel dan matikan pencahayaan yang tidak perlu setelah waktu pejabat.

6

Maksimumkan anggaran pemasaran anda dengan menggunakan strategi perhubungan awam kos rendah, media sosial dan teknologi Internet. Laksanakan strategi pemasaran yang lebih terkawal, fokuskan usaha pemasaran anda kepada khalayak sasaran anda. Ini bukan sahaja dapat menjimatkan wang anda, tetapi juga meningkatkan kadar respons pelanggan.

7

Kawal perbelanjaan pejabat seperti menyalin, bekalan dan penggunaan telefon. Pantau dan kawal penggunaan pusat kos ini secara peribadi dan anda akan menjimatkan dengan ketara dalam jangka masa panjang.