Cara Mengesan Trend Inventori di Excel

Menjejaki tren inventori membantu anda menentukan kuantiti yang penting untuk kejayaan perniagaan anda: jumlah yang perlu dipesan untuk setiap produk anda. Sekiranya jumlah ini terlalu tinggi, wang tunai anda tidak perlu diikat; jika terlalu rendah, anda tidak dapat memenuhi permintaan pelanggan, yang mengakibatkan kehilangan pelanggan. Untuk mengelakkan masalah ini, lacak inventori anda dengan Excel dengan mencatat maklumat asas mengenainya pada asas berkala mingguan atau lain-lain, dan kemudian gunakan ciri grafik Excel untuk mengenal pasti corak dalam inventori.

1

Buat buku kerja baru di Excel, dan kemudian ketik tajuk lajur "Tarikh Inventori". Nilai dalam lajur ini menunjukkan tarikh di mana anda melakukan pengiraan inventori.

2

Ketik tajuk lajur berikut selepas tajuk "Tarikh Inventori": "Nama Item", "ID Item", "Kategori" dan "Nama Penjual". Data dalam lajur ini menunjukkan item mana yang anda lacak.

3

Masukkan tajuk berikut setelah tajuk item spreadsheet: "Quantity On Hand", "Reorder Trigger Quantity" dan "Quantity Sebenarnya Ordered". Yang pertama adalah jumlah item yang diperhatikan; yang kedua ialah jumlah masa untuk membuat pesanan baru.

4

Simpan hamparan inventori anda untuk digunakan pada tarikh inventori anda yang seterusnya.

5

Hitung jumlah yang tinggal untuk setiap item, dan tuliskan jumlah ini di atas kertas.

6

Buka hamparan inventori anda. Masukkan tarikh semasa di medan Tarikh Inventori, dan kemudian isi Nama Item, ID Item, Kategori, Nama Vendor dan Pemicu Susun Semula untuk setiap item.

7

Masukkan, di medan Kuantiti Di Tangan, jumlah yang anda tulis di atas kertas. Apabila anda membuat pesanan untuk item tersebut, masukkan kuantiti di bidang Kuantiti Sebenarnya Dipesan.

8

Isi senarai inventori sekurang-kurangnya 10 kitaran inventori, untuk menghasilkan data yang mencukupi untuk bahagian grafik projek.

9

Pilih semua data dalam jadual inventori, dan kemudian klik butang "Penapis" menu "Data". Klik butang anak panah di medan Nama Item, dan kemudian hapus centang kotak "Pilih Semua". Centang kotak untuk satu item, dan kemudian klik "OK" untuk melihat hanya entri untuk item tersebut.

10

Pilih semua baris "Tarikh Inventori" dalam senarai yang disaring, dan kemudian tekan dan tahan "Ctrl" untuk menunjukkan pilihan berganda. Pilih semua baris dalam bidang kuantiti yang ingin anda jejak, seperti Kuantiti Sebenarnya Dipesan. Klik jenis carta dari butang flyout "Line" pada tab "Insert". Excel memaparkan grafik yang membantu anda melihat corak dalam bidang kuantiti dari masa ke masa.