Analisis SWOT untuk Penjual Kereta

SWOT adalah singkatan kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman, dan mewakili kategori utama untuk jenis analisis perniagaan tertentu. Pengedar kereta menggunakannya untuk menentukan bagaimana harga mereka berbanding pesaing di pasaran tempatan mereka. Mereka juga menggunakan analisis SWOT untuk mendapatkan pinjaman, membezakan diri mereka dari pesaing utama, menetapkan objektif perniagaan, dan mengembangkan strategi pemasaran. Menurut MindTools.com, objektif yang paling berkesan untuk analisis SWOT adalah objektif yang dapat diukur.

Kekuatan

Mulakan analisis SWOT anda dengan mencatat kekuatan utama pengedar kereta anda berhubung dengan pesaing teratas. Pesaing ini adalah mereka yang menjual jenama yang sama atau kereta gaya yang serupa dengan jenama yang berbeza. Yang penting ialah lokasi mereka berdekatan dengan lokasi anda, dan merupakan alternatif yang sesuai untuk pelanggan anda berbelanja. Semasa menilai kekuatan, kenal pasti perkara yang anda lakukan lebih baik daripada pesaing. Anda mungkin menjual kereta baru dan terpakai berkualiti tinggi, misalnya. Pilihan dan ragam warna anda mungkin lebih luas, atau anda mungkin mempunyai bahagian perkhidmatan pelanggan terbaik di antara peniaga kereta di kawasan anda. Peringkat kekuatan anda mengikut kemampuan di mana anda menikmati kelebihan terbesar berbanding pesaing.

Kelemahan

Langkah kedua dalam analisis SWOT untuk peniaga kereta adalah mengenal pasti kelemahan. Tuliskan dan nilaikan semua kelemahan pengedar anda. Kelemahan ini boleh merangkumi kelemahan yang diakui oleh orang ramai, atau pelbagai masalah dalaman yang tidak pernah dilihat oleh masyarakat. Sebagai contoh, pesaing dan pelanggan mungkin mengetahui bahawa anda menghadapi masalah aliran tunai kerana artikel baru-baru ini, tetapi mereka mungkin tidak mengetahui secara spesifik mengenai pilihan kewangan yang tersedia untuk anda. Pilihan kewangan mungkin menjadi kelemahan jika anda tidak dapat memperoleh pinjaman bank. Kelemahan lain termasuk kos permulaan yang tinggi dan jumlah kakitangan anda. Anda mungkin mempunyai wakil jualan dan pengurus yang terlalu sedikit untuk mencapai objektif penjualan anda.

Peluang

Fasa peluang analisis SWOT peniaga kereta anda adalah ketika anda mula menetapkan tujuan dan objektif. Tentukan peluang untuk membezakan diri anda daripada pesaing berdasarkan kekuatan utama anda. Sebagai contoh, penilaian perkhidmatan anda yang tinggi mungkin merupakan hasil langsung dari pengurus dan mekanik perkhidmatan yang berpengetahuan. Oleh itu, isi mesej iklan anda dengan fakta mengenai penilaian perkhidmatan anda. Syarikat kereta dan agensi penyelidikan pemasaran biasanya melakukan tinjauan, kedudukan dan penilaian pada kereta dan peniaga. Gunakan mereka untuk menunjukkan, sebagai contoh, bahawa 98 peratus pelanggan anda benar-benar berpuas hati dengan perkhidmatan anda, berbanding 80 dan 75 peratus, masing-masing, untuk dua pesaing terdekat anda. Buat brosur penjualan untuk menggambarkan penilaian perkhidmatan anda. Gunakan kemampuan perkhidmatan anda untuk mencari peluang baru di pasaran,seperti membuka pusat perkhidmatan untuk orang awam.

Ancaman

Ancaman mungkin wujud kerana kelemahan yang mencolok. Oleh itu, kurangkan kelemahan tersebut sehingga kurang memberi kesan. Sewa wakil jualan dan pengurus tambahan untuk memaksimumkan penjualan peniaga kereta jika ini adalah kelemahan utama anda. Dapatkan sumber pembiayaan untuk pengembangan sekiranya anda kekurangan wang tunai. Juga, awasi pesaing anda, kerana mereka mungkin memulakan strategi yang mengancam perniagaan anda. Jejaki sama ada pesaing menurunkan harga, menggunakan potongan harga atau meningkatkan iklan mereka, lakukan inisiatif pesaing dengan strategi anda sendiri. Sebagai tindakan yang berterusan, tetap mengetahui kegiatan lain di pasar yang dapat menimbulkan ancaman, seperti kebijakan pemerintah yang dapat mempengaruhi penjualan dealer Anda, perubahan teknologi, atau pergeseran pilihan pengguna.