Apa yang Boleh Anda Lakukan untuk Mempromosikan Kurang Upaya Sebagai Bahagian Kepelbagaian Di Tempat Kerja?

Halangan pekerjaan bagi orang kurang upaya sangat mengejutkan, menurut The Campaign for Disability Employment, sebuah program yang dimulakan oleh Departemen Tenaga Kerja AS. Walaupun stereotaip dan mitos palsu masih ada, banyak pekerja berbakat dan berharga tidak dapat memperoleh pekerjaan yang memuaskan, menyakitkan komuniti perniagaan dan masyarakat secara keseluruhan. Anda boleh mengambil langkah-langkah untuk menyediakan tempat kerja yang pelbagai yang mencerminkan komuniti yang anda layani dan bahkan dapat memberikan daya saing kepada perniagaan anda.

Kebolehcapaian

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda dapat memastikan bahawa tempat kerja anda dapat diakses oleh semua orang yang mempunyai kebolehan. Reka bentuk ruang kerja, pintu masuk dan pejabat untuk akses kerusi roda yang mudah. Lorong-lorong yang jelas dan ruang terbuka kekacauan, tanaman dan perabot yang dapat menghalangi akses kerusi roda dan membuat batu sandungan bagi mereka yang cacat penglihatan. Sediakan teknologi yang boleh diakses untuk pekerja anda yang memerlukannya.

Mesyuarat

Kemukakan topik tersebut di mesyuarat persatuan tempatan atau Dewan Perniagaan. Minta pemimpin dalam kumpulan hak cacat komuniti anda untuk bercakap di acara perniagaan anda. Galakkan perbincangan di antara pekerja anda dan sediakan akses ke video, risalah dan bahan lain yang ditulis dan dihasilkan oleh penyokong kecacatan.

Ambil Kredit

Walaupun anda memanfaatkan bakat tenaga kerja baru anda yang pelbagai dan menikmati hasil kerja mereka, anda juga boleh memanfaatkan pelbagai kredit cukai untuk menggaji pekerja kurang upaya. Anda boleh menggunakan wang tersebut untuk membuat perubahan yang diperlukan untuk menampung pekerja kurang upaya, membeli teknologi yang dapat diakses atau menyesuaikan peralatan semasa anda. Pada masa penerbitan, anda boleh menuntut 50 peratus perubahan kebolehaksesan anda yang berjumlah lebih dari $ 250, tidak melebihi $ 10,250.

Menjangkau

Anda boleh menghubungi jabatan pemulihan vokasional negeri anda untuk merujuk kepada kumpulan yang mengawasi calon pekerjaan yang berkelayakan untuk mencari pekerja yang sesuai. Pelbagai papan pekerjaan dalam talian melayani komuniti orang kurang upaya dan dapat menyediakan harta karun calon yang berpotensi. Pusat veteran tempatan anda dapat menghubungi anda dengan veteran kurang upaya yang memerlukan pekerjaan.

Kereta

Berikan latihan kepada kakitangan anda agar mereka merasa selesa apabila anda mula mengambil lebih ramai orang kurang upaya sebagai sebahagian daripada kempen promosi kepelbagaian anda. Beri pengurus dan kakitangan sumber manusia alat yang mereka perlukan untuk menjalankan temu ramah pekerjaan yang sah dan produktif. Menurut Jabatan Tenaga Kerja, dengan sedikit latihan, anda dapat belajar bagaimana menemu ramah calon kurang upaya dengan memperlakukan mereka dengan hormat. Hanya bertanya soalan yang berkaitan langsung dengan pekerjaan yang akan mereka laksanakan.

Amaran

Anda boleh memasukkan orang kurang upaya di tempat kerja anda secara bebas, atau pada suatu ketika anda mungkin terpaksa. Anda boleh menawarkan penginapan yang berpatutan sebagai sebahagian daripada usaha anda untuk meningkatkan amalan kepelbagaian syarikat anda. Anda juga mungkin diteliti oleh pemerintah jika anda menolak calon yang berkelayakan kerana kecacatannya. Akta Orang Kurang Upaya Amerika 1990 melindungi hak orang kurang upaya baik dalam proses pengambilan pekerja dan juga mengenai keadaan kerja. Jabatan Kehakiman AS boleh mengenakan denda $ 55,000 untuk pelanggaran pertama ADA dan $ 110,000 untuk setiap pelanggaran berikutnya. Anda juga diminta membayar ganti rugi pampasan kepada orang yang anda diskriminasi.