Cara Menjual Foto untuk Keuntungan

Pada papan iklan dan buku, brosur dan laporan tahunan, foto sangat diminati untuk pasaran masa kini. Ketuk pasar ini dengan menjual foto anda sebagai fotografi saham. Fotografi saham digital menawarkan cara yang menarik dan mudah diakses untuk mula menjana wang dengan foto anda.

1

Pilih agensi saham (Lihat Rujukan). Agensi saham boleh mencapai pasaran yang lebih luas daripada jika anda memasarkan foto anda sendiri. Agensi melesenkan hak untuk gambar anda dan menawarkannya untuk dijual secara dalam talian kepada khalayak seluruh dunia. Mereka mengendalikan kesahihan, pemasaran dan transaksi tunai untuk anda.

2

Tentukan apa yang akan dijual. Sebaik sahaja anda menemui agensi saham, tinjau panduan laman web mengenai jenis gambar yang mereka perlukan. Sebilangan besar agensi menyenaraikan jenis tangkapan yang diminati. Tembakan binatang peliharaan atau bunga adalah perkara biasa dan biasanya ditolak dengan cepat. Teliti laman web ini dan rasakan apa yang dijual. Laman web ini mungkin mempunyai banyak keluarga tetapi bukan keluarga berbilang kaum. Menawarkan gambar yang sesuai dengan jurang ini boleh menjadi sumber pendapatan yang besar.

3

Siapkan pemotretan anda. Pilih tema atau konsep untuk ditembak, seperti berkelah keluarga. Minta akses ke lokasi dan masa yang sesuai dari model berpotensi. Tawarkan gambar percuma sebagai pertukaran masa model. Rancang lebih awal untuk memastikan anda menggunakan alat, model dan lokasi digital anda semaksimal mungkin.

4

Dapatkan pelepasan. Untuk menggunakan gambar orang atau tempat yang dikenali secara sah, anda memerlukan model atau pemilik harta tanah untuk menandatangani siaran. Hubungi agensi stok anda untuk mendapatkan borang pelepasan. Baca panduan agensi mengenai cara menghantar siaran bersama dengan foto anda.

5

Hantarkan gambar anda ke agensi. Hantar gambar yang unik; jangan menyerahkan foto penyediaan yang sama dari sudut yang berbeza. Pilih kata kunci yang akan membantu calon pembeli mencari foto anda.