Sumber Kewangan Perniagaan

Perniagaan kecil memerlukan pembiayaan kerana pelbagai alasan. Dari menghasilkan wang untuk memulakan perniagaan hingga memenuhi kebutuhan semasa masa sulit atau memperluas operasi perniagaan, terdapat pelbagai sumber kewangan perniagaan. Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda harus mempertimbangkan sumber yang berbeza untuk pembiayaan perniagaan sebelum memilih yang sesuai untuk anda dan perniagaan anda.

Pelanggan

Mungkin terdengar lucu untuk meminta pembiayaan kepada pelanggan anda dan itu kerana pelanggan anda tidak semestinya akan menyerahkan wang kepada anda, selain daripada membayar produk atau perkhidmatan anda. Namun, anda dapat menggunakan hubungan yang anda miliki dengan pelanggan sebagai sumber untuk mendapatkan pinjaman perniagaan kecil atau membuat akaun kredit. Surat dari pelanggan sangat berguna untuk perniagaan permulaan, apabila pembekal dan vendor ragu-ragu untuk memberi anda akaun kredit, di mana mereka membuat invoice kepada anda untuk produk atau perkhidmatan yang anda beli dari syarikat-syarikat ini. Sebagai contoh, jika syarikat anda mendirikan perniagaan besar di Florida, syarikat Florida ini dapat menulis surat kredit kepada anda sehingga anda dapat memberikannya kepada pembekal yang anda coba beli untuk memenuhi pesanan pelanggan dengan perniagaan anda.

Bank Dan Institusi Kewangan

Sekiranya anda memiliki bangunan tempat perniagaan anda beroperasi, hubungi bank, pemberi pinjaman gadai janji atau institusi kewangan lain untuk mengetahui sama ada anda boleh menggunakan harta tanah sebagai jaminan untuk gadai janji atau kredit ekuiti. Kerana perniagaan beroperasi di ruang komersial, anda perlu menghubungi pemberi pinjaman yang menawarkan gadai janji komersial dan kredit kredit ekuiti. Secara umumnya, jenis pinjaman ini mempunyai kadar faedah yang lebih rendah daripada jenis pinjaman perniagaan dan kredit lain yang tidak dijamin oleh aset.

Pelabur

Sama seperti orang melaburkan wang mereka di pasaran saham, bon atau dana bersama, orang juga melaburkan wang mereka dalam perniagaan. Pelabur adalah sumber lain yang boleh digunakan oleh pemilik perniagaan apabila mereka memerlukan pelaburan tunai untuk tujuan perniagaan. Anda boleh mencari pelabur dengan bergabung dalam rangkaian pelabur perniagaan atau malaikat dalam talian yang memadankan pelabur dengan pemilik perniagaan. Broker perniagaan adalah sumber lain untuk membantu anda mencari pelabur. Pelabur mencari pulangan pelaburan mereka, jadi bersiaplah untuk merundingkan peratusan penjualan anda atau bayaran faedah tetap yang akan dikembalikan kepada pelabur sebagai tambahan kepada jumlah pokok yang diberikan oleh pelabur kepada anda.