Cara Belajar Organisasi Perniagaan

Mengetahui organisasi dan pengurusan perniagaan dapat membantu anda berinteraksi dengan rakan sekerja dan membantu anda memahami proses dan prosedur syarikat dengan lebih baik. Kemahiran dalam bidang ini bermanfaat tanpa mengira sama ada anda memiliki perniagaan atau bekerja untuk orang lain. Sekiranya anda memerlukan peningkatan kerjaya atau anda merancang untuk memulakan perniagaan anda sendiri, ini adalah masa yang tepat untuk belajar organisasi perniagaan.

1

Lakukan tanggungjawab tambahan di tempat kerja. Di banyak tempat pekerjaan, ada peluang untuk belajar organisasi perniagaan. Bercakap dengan atasan anda dan nyatakan minat untuk mengetahui lebih banyak mengenai syarikat anda dan bagaimana ia berfungsi. Dia mungkin mengundang anda untuk mengambil bahagian dalam peranan pengurusan yang lebih banyak atau duduk dalam mesyuarat penting.

2

Cari mentor. Organisasi perniagaan dapat dipelajari dari mentor yang bersedia menyampaikan maklumat dan kata-kata hikmat mengenai apa yang telah mereka pelajari selama mereka berada di lapangan. Sebaik-baiknya anda ingin mencari seseorang yang pernah memegang jawatan pengurusan perniagaan atau syarikat yang bersedia menyumbangkan masanya.

3

Kaji perniagaan yang berjaya. Walaupun anda mungkin tidak mempunyai akses ke syarikat Fortune 500 atau syarikat besar lain, anda masih boleh mengetahui tentang organisasi perniagaan dari mereka. Luangkan masa untuk meneliti dan mengetahui mengenai syarikat-syarikat ini dengan menyemak laporan tahunan mereka atau membaca penerbitan mengenai syarikat dan pemimpinnya. Anda juga boleh meneliti perniagaan besar yang telah gagal atau melalui masa-masa sukar untuk belajar dari kesilapan yang mereka lakukan.

4

Mendaftar dalam kursus perniagaan. Terdapat sebilangan kelas perniagaan yang ditawarkan oleh kolej dan universiti, banyak yang boleh diambil secara dalam talian. Kelas-kelas ini dapat mengajar anda organisasi dan kemahiran perniagaan serta mempersiapkan anda untuk maju dalam bidang perniagaan. Sekolah bukan satu-satunya tempat yang menawarkan kelas perniagaan. Dewan perniagaan tempatan atau persatuan perniagaan profesional anda mungkin juga menawarkan kursus atau latihan yang dapat bermanfaat bagi kemahiran perniagaan anda dan juga membantu anda menjalin hubungan dengan profesional perniagaan lain.

5

Belajar dari kesilapan anda. Tidak kira berapa banyak masa yang anda habiskan untuk belajar organisasi perniagaan, anda pasti akan melakukan kesilapan sekiranya anda bekerja dalam peranan pengurusan atau mengendalikan perniagaan anda sendiri. Daripada mengulangi kesalahan semasa perniagaan anda menderita, nyatakan bahawa anda telah melakukan kesalahan dan pelajari daripadanya.