Teknik Pelaburan Pulangan

Return on Investment (ROI) adalah salah satu standard pengukuran yang lebih penting bagi perniagaan. ROI menunjukkan seberapa berkesan perniagaan menggunakan sumber tunai dan ekuiti. Perniagaan kecil dapat menggunakan ROI dengan cekap seperti syarikat Fortune 500. Kerana sumber daya yang biasanya terhad, syarikat kecil mungkin memperoleh lebih banyak keuntungan daripada mengukur ROI mereka. Pemilik perniagaan boleh memilih teknik sederhana atau lebih kompleks untuk mengukur ROI sebenar mereka.

Teori ROI

Secara teori, ROI adalah konsep yang mudah. Salah satu tujuan setiap perniagaan adalah memperoleh lebih dari satu dolar untuk setiap dolar yang dibelanjakan, sama ada untuk pelaburan, perbelanjaan atau tujuan lain. Teknik ROI mengukur keberkesanan usaha ini. Oleh itu, ROI lebih daripada 0.00 peratus menunjukkan bahawa syarikat memperoleh lebih banyak pendapatan daripada yang dibelanjakan atau dilaburkan. Semakin tinggi peratusan ROI, semakin cekap perniagaan menggunakan modalnya. Menahan godaan untuk menganggap ROI syarikat sebagai satu-satunya ukuran kejayaan. ROI harus digunakan dengan nisbah perniagaan penting lain untuk mengukur kesihatan keseluruhan syarikat.

Mengira ROI

Untuk mengira ROI, perniagaan kecil harus mempermudahnya agar tidak berlaku salah faham. Sebagai contoh, pemilik perniagaan melabur $ 10,000 di syarikat itu, dan keuntungan tahun semasa adalah $ 2,200. Bahagikan keuntungan ($ 2,200) dengan jumlah pelaburan ($ 10,000) untuk mengetahui bahawa ROI adalah 0,22 (22 peratus) untuk tahun ini. Syarikat yang lebih besar dan diperdagangkan secara terbuka menghadapi pembinaan formula yang lebih kompleks, kerana mereka mempunyai saham biasa dan pilihan, hutang jangka panjang dan masalah "pelaburan" lain yang berpotensi. Pemilik perniagaan kecil harus berhati-hati menggunakan semua jumlah pelaburan mereka untuk menghasilkan gambaran sebenar kejayaan mereka. Selalunya, pemilik "lupa" sejumlah kecil yang mereka masukkan ke dalam syarikat mereka, menjadikan peratusan ROI mereka tidak tepat.

Menggunakan ROI yang diproyeksikan untuk Membantu Membuat Keputusan

Teknik ROI sangat berharga ketika menganalisis hasil yang berpotensi dan membuat keputusan "pergi" atau "tidak pergi". Perniagaan besar dan kecil menghadapi keperluan untuk menjimatkan modal dan mengurangkan risiko. Dengan menggunakan anggaran ROI, syarikat sering dapat membuat keputusan yang lebih selamat dan lebih menguntungkan. Sebagai contoh, perniagaan kecil yang mempertimbangkan untuk membuka lokasi runcit tambahan dapat memproyeksikan pendapatan bersih (untung) berdasarkan jangkaan kos untuk memperoleh dan mengekalkan gerai ini. Pemilik atau pengurus boleh merangkumi kos penyewaan ruang, inventori yang diproyeksikan, kakitangan dan kos operasi lain. Ini adalah pelaburan mereka. Membahagi keuntungan yang diproyeksikan dengan anggaran pelaburan (kos), mereka dapat mengetahui apakah ROI yang diproyeksikan membenarkan keputusan tersebut. ROI sifar atau negatif menunjukkan keputusan "tidak pergi", sementara sihat,peratusan positif harus membantu dalam membuat keputusan "pergi".

Teknik ROI Berguna untuk Pelaburan Murni

Menggunakan formula ROI yang mudah membantu individu dan perniagaan menentukan kejayaan pelaburan semasa dan memproyeksikan hasil masa depan. Contohnya, pelaburan asal sekuriti $ 5,000 bernilai $ 5,800. Membahagi keuntungan $ 800 dengan kos asal ($ 5,000) menunjukkan ROI 16 peratus. Ini adalah pulangan yang berjaya dibandingkan dengan kebanyakan pelaburan yang berkaitan dengan bank. Fahami bahawa ROI tidak memengaruhi komponen risiko. Kemungkinan ada bahawa pelaburan sampel ini sangat berisiko dan pelabur mungkin lebih bijak untuk menikmati pulangan 10 peratus pada pilihan yang kurang stabil. Contoh ini menggambarkan mengapa individu dan perniagaan kecil disarankan untuk menggunakan teknik ROI bersama dengan analisis lain yang diakui untuk menguruskan urusan mereka.