Cara Memaksimumkan Penjualan Restoran Melalui Reka Bentuk Menu

Restoran yang memfokuskan untuk meningkatkan penjualan mereka tahu lebih banyak daripada melatih kakitangan menunggu untuk menjual barang di menu anda. Menu juga dapat memainkan peranan besar dalam meningkatkan penjualan. Menu papan tulis berguna untuk mempamerkan spesial, tetapi menu bercetak anda menawarkan yang paling berpotensi untuk mendorong penjualan lebih tinggi. Ia tidak hanya menunjukkan kepada orang-orang apa yang anda jual, tetapi juga memberi anda cara untuk memastikan pelanggan memilih hidangan yang membantu restoran anda memaksimumkan penjualannya.

Kenalpasti Titik Fokus

Mengetahui kawasan menu yang paling mungkin dibaca oleh pelanggan adalah penting untuk membantu meningkatkan cek setiap pelanggan. FHG International Inc., sebuah firma perunding perkhidmatan makanan dan francais, mengesyorkan meletakkan item menu yang paling ingin anda jual di sudut kanan atas menu lipat ganda. Sekiranya anda menggunakan menu lembaran tunggal atau tiga kali ganda, bahagian tengah menu adalah yang paling senang dibaca oleh pelanggan, jadi senaraikan item paling menguntungkan anda di kawasan menu ini.

Serlahkan Item Menu Terbaik

Tarik perhatian pada makanan pembuka dan hidangan utama yang tidak dapat dibuat oleh restoran anda tetapi sangat menguntungkan. Menurut Restaurant Resource Group, sebuah syarikat yang menyediakan alat pengurusan kewangan dan perkhidmatan sokongan untuk restoran, menonjolkan item tertentu membantu pelanggan memilih hidangan tersebut daripada yang lain. Gunakan fon tebal atau warna yang berbeza untuk menyerlahkan item. Tambahkan gambar berkualiti dari barang terlaris tertentu untuk lebih mendorong pelanggan memesan hidangan.

Pastikan Bersih dan Ringkas

Tidak ada yang mahu membaca menu berukuran buku hanya untuk memesan makan malam. Sebaliknya, pastikan menu anda ringkas. Jika tidak, pelanggan mesti menghabiskan lebih banyak masa di meja, dan anda mempunyai perolehan meja yang lebih perlahan. Pastikan menu anda tidak rapi sehingga lebih mudah dibaca dan dipesan dari. Alih keluar item menu yang tidak laku. Dengan cara itu, orang melihat barang yang laku dan lebih terdorong untuk memesannya. Elakkan menyenaraikan lebih dari dua dozen hidangan utama di menu anda. Ini membantu anda mengelakkan mengikat terlalu banyak wang dalam inventori untuk menampung menu yang bervariasi.

Dapatkan Deskriptif

Gunakan kata sifat dan penerangan yang menarik untuk menerangkan setiap item menu, terutamanya item dengan harga lebih tinggi. Penerangan anda perlu membuat mulut orang menyiram memikirkan memakan makanan yang anda gambarkan. Sertakan deskripsi yang menggembirakan untuk menggambarkan sup, makanan pembuka, pencuci mulut dan minuman istimewa juga, kerana memesan barang-barang ini membantu meningkatkan cek setiap pelanggan.

Borong Item Untung Rendah

Beberapa item menu tidak begitu menguntungkan untuk restoran anda, tetapi pelanggan mungkin datang ke tempat anda secara khusus untuk memesannya. Oleh kerana anda tidak mahu kehilangan pelanggan ini, senaraikan barang anda yang paling tidak menguntungkan di tempat yang kurang jelas, seperti di sudut di halaman belakang. Pendatang baru di restoran anda cenderung menarik item menu dengan keuntungan lebih tinggi dan mengelakkan membeli hidangan yang tidak begitu menguntungkan.