Apakah Keberlanjutan dan Bagaimana Ia Menjaga Persaingan Syarikat?

Organisasi lestari adalah organisasi yang mempertimbangkan kelestarian planet dan teknik pembuatan hijau. Syarikat yang mempertimbangkan pembuatan lestari mesti mengembangkan proses baru dan membeli peralatan yang mesra alam. Walaupun pembelian peralatan baru dan pengembangan proses mesra alam mungkin mempunyai biaya bagi organisasi, menjadi organisasi yang mampan dapat menurunkan biaya penawaran dan memanfaatkan pasar tambahan untuk produk jadi.

Input Berkurang

Syarikat yang menjalankan proses pembuatan yang mesra alam mengurangkan bahan yang mereka gunakan untuk membina, mengemas dan menghantar produk kepada pengguna. Sebagai contoh, syarikat boleh mengurangkan jumlah bahan pengisi yang digunakan untuk mengemas produk untuk dihantar kepada pelanggan. Mengurangkan bahan pembungkusan juga mengurangkan kos kepada pengilang. Syarikat yang berkekalan juga dapat mengurangkan kos penghantaran produk dengan meningkatkan jumlah produk yang dihantar dalam satu masa.

Perhubungan Awam

Syarikat hijau yang mempunyai reputasi untuk produk yang mesra alam boleh mengenakan harga yang lebih tinggi kepada pengguna untuk produk. Harga yang lebih tinggi dapat mengimbangi kos pembelian peralatan baru dan perkembangan proses pembuatan hijau. Pengguna yang prihatin terhadap keadaan planet ini akan membayar harga yang lebih tinggi untuk barang yang mempertimbangkan persekitaran dalam pembuatan dan penghantaran. Sebagai tambahan, pengguna dapat mendasarkan keputusan pembelian pada amalan perniagaan pengeluar yang mampan. Syarikat yang menggunakan proses mesra alam dapat menjalin hubungan baik dalam komuniti di mana kemudahan pembuatan berada.

Kitar semula

Organisasi lestari menggunakan bahan kitar semula dan juga menjual sisa kepada organisasi lain untuk dikitar semula dan digunakan semula. Syarikat boleh menjual sampah kepada organisasi lestari lain untuk menghasilkan aliran pendapatan baru. Beberapa organisasi mengitar semula dan menggunakan semula sampah mereka sendiri untuk mengurangkan kos bahan mentah dalam pembuatan.

Menurunkan Kos Pelupusan

Dengan pengurangan bahan buangan, organisasi lestari juga menurunkan kos untuk membuang bahan tersebut. Syarikat menggunakan program kitar semula dan proses mesra alam untuk mengurangkan jumlah sampah yang dihasilkan oleh perniagaan, yang mengurangkan kos pelupusan. Syarikat yang menghasilkan sisa berbahaya dapat menjimatkan kos pelupusan yang besar dengan mengurangkan jumlah sampah atau mengembangkan proses untuk menggunakan semula bahan tersebut. Membuang bahan berbahaya boleh menjadi mahal bagi perniagaan pembuatan.