Cara Memasarkan Produk Anda ke Kedai Roti

Mengendalikan perniagaan kedai roti di rumah dapat membantu anda memperoleh keuntungan dari hobi peribadi, tetapi mencari pelanggan untuk membeli produk anda memerlukan usaha tambahan. Mencari tempat perniagaan yang akan menjual produk roti anda memastikan bahawa barang bakar anda akan dibeli oleh orang lain. Meningkatkan kesedaran tentang produk anda dan harga yang tepat adalah penting ketika memasarkan produk anda ke kedai roti tempatan.

1

Teliti pasaran anda untuk menentukan strategi pemasaran terbaik untuk produk roti anda. Penyelidikan pasaran ini akan merangkumi mencari roti di kawasan anda, mengenal pasti semua produk yang mereka jual dan trend penjualan untuk produk roti tersebut. Maklumat lain yang akan membantu penyelidikan pasaran anda merangkumi data bancian mengenai penduduk tempatan, pendapatan penduduk dan undang-undang tempatan yang boleh mempengaruhi operasi runcit anda. Hubungi pemerintah tempatan anda untuk mencari data awam mengenai kawasan anda.

2

Tingkatkan publisiti dari mulut ke mulut untuk produk anda melalui citarasa percuma dan aktiviti lain yang bertujuan untuk meningkatkan kehadiran anda di tempatan. Tawarkan rakan, jiran dan bakal pelanggan contoh produk anda secara percuma. Dapatkan testimoni untuk dimasukkan dalam bahan pemasaran jika ada yang benar-benar menikmati sampel anda. Sekiranya anda sudah terlibat dalam beberapa penjualan, dapatkan liputan dari bahagian perniagaan atau makanan di akhbar tempatan anda. Sumbangkan bakul barang bakar ke acara tempatan untuk dilelong atau dijual. Dan buat laman web yang memaparkan produk roti anda dan cara membelinya terus dari kedai roti rumah anda.

3

Tentukan pelanggan yang kemungkinan besar akan membeli produk roti anda. Kuki, donat dan produk roti yang serupa akan mendapat perhatian yang luas di kalangan pelanggan yang lebih muda kerana rasa manisnya. Barangan scone, biscotti dan roti dengan rasa yang lebih kompleks akan sering dihargai oleh pelanggan lama. Perhatikan siapa yang mencuba barang roti apa di acara tempatan atau makanan percuma dan cuba dapatkan maklumat demografi, seperti umur dan tempat kediaman, untuk mendapatkan idea yang lebih baik mengenai segmen pelanggan yang akan membeli produk tersebut.

4

Hubungi kedai roti tempatan di kawasan anda untuk melihat apakah mereka berminat untuk mencuba produk anda dan menjualnya di kedai roti mereka. Pilih barang roti yang sekarang tidak dijual di kedai roti untuk mempunyai peluang terbaik untuk menarik minat calon pelanggan. Fokus pada kedai roti di kawasan bandar dengan kepadatan penduduk yang banyak, kerana tempat-tempat ini biasanya akan mempunyai pelanggan yang paling banyak. Seboleh-bolehnya, rujuk kajian pasaran anda untuk memastikan bahawa kawasan tersebut mengandungi penduduk yang menikmati produk anda atau sesuai dengan profil demografi mereka yang melakukannya.

5

Harga produk roti anda untuk pesanan borong dari kedai roti tempatan, yang akan menjual produk tersebut dengan harga runcit. Walaupun anda ingin memastikan pendapatan anda merangkumi semua kos perniagaan, pertimbangkan potongan harga untuk pelanggan biasa dan untuk pesanan pukal yang lebih besar kerana penjualan biasa akan meningkatkan kekuatan perniagaan roti rumah anda.