Cara Memulakan Perniagaan Sewa Pakaian Formal Bergerak

Memulakan perniagaan penyewaan pakaian formal mudah alih membolehkan anda memberikan pakaian rasmi kepada mereka yang terlalu sibuk untuk berhenti di kedai sewa. Anda boleh menghantar tuksedo dan gaun terus kepada pelanggan dan menyediakan jahitan di tempat untuk memastikan kesesuaian. Dengan menyediakan perkhidmatan dari pintu ke pintu, layanan pelanggan yang berkualiti dan pelbagai pakaian formal yang bergaya dan klasik, anda dapat membina asas pelanggan setia yang stabil.

1

Buat rancangan perniagaan untuk membantu anda mewujudkan perniagaan penyewaan pakaian rasmi mudah alih. Gariskan jenis pakaian rasmi yang ingin anda sewa di bahagian pertama. Pakaian formal mungkin termasuk tuksedo dan aksesori seperti cummerbunds, dasi dan suspender, sut, gaun formal dan kasut. Pada bahagian kedua, tentukan kos permulaan, seperti kenderaan syarikat, inventori pakaian rasmi, peralatan pejabat, persediaan dan bahan jahitan, iklan, insurans perniagaan dan kos kakitangan. Pada bahagian ketiga, tentukan jumlah pekerja yang anda perlukan. Pada bahagian keempat, anggarkan berapa banyak yang anda rancangkan untuk memperoleh tahun pertama.

2

Memohon lesen perniagaan atau izin dengan menghubungi pejabat kerani daerah yang menjaga daerah tempat anda merancang untuk menjalankan perniagaan anda. Sekiranya anda membuat entiti perniagaan, seperti syarikat, syarikat atau perkongsian liabiliti terhad, hubungi setiausaha pejabat negeri untuk mengemukakan dokumen yang sesuai. Memohon Nombor Pengenalan Majikan (EIN) melalui Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) untuk mengenal pasti perniagaan anda mengenai penyata cukai dan dokumen perniagaan lain. Memohon nombor cukai penjualan melalui jabatan hasil untuk menerima cukai penjualan dari pelanggan.

3

Buat pejabat rumah atau sewa ruang runcit kecil untuk menyimpan semua bekalan, bahan dan inventori pakaian rasmi. Sekiranya anda menyediakan perkhidmatan menjahit, buat kawasan yang cukup besar untuk bekerja dengan bebas. Anda memerlukan meja besar, bekas simpanan untuk bekalan, mesin jahit dan kerusi yang selesa. Beli perisian komputer runcit untuk mengesan penjualan, inventori dan pembukuan.

4

Beli atau sewa kenderaan yang cukup besar untuk mengangkut pakaian dan aksesori rasmi, bekalan dan alat jahit dengan selamat sekiranya anda bercadang untuk menawarkan perkhidmatan dan pekerja jahit di tempat. Van penukaran, kenderaan rekreasi, SUV besar atau trak mungkin diperlukan, bergantung pada berapa banyak yang anda perlukan untuk mengangkut.

5

Hubungi pengeluar pakaian borong, pengedar pakaian rasmi, kasut dan syarikat aksesori untuk memesan inventori. Pesan pelbagai saiz untuk tuksedo, kasut dan pakaian lain. Sediakan pilihan aksesori dengan memesan pelbagai pilihan gaya cummerbund, ikatan dan pautan manset.

6

Tentukan struktur harga untuk penyewaan pakaian rasmi berdasarkan kos borong, perkhidmatan menjahit, kos cucian kering dan perbelanjaan overhanan bulanan, seperti kos pengangkutan, bekalan dan gaji pekerja. Tambahkan 10 hingga 20 peratus pada keseluruhan kos untuk menanggung pembaikan besar pada pakaian formal, seperti merobek atau mengotorkan.

7

Iklankan perniagaan penyewaan pakaian rasmi anda dengan membuat laman web, menyenaraikan perniagaan anda dalam direktori perniagaan dalam talian dan luar talian dan rangkaian dengan pemilik dan pengurus perniagaan kecil yang lain. Tinggalkan selebaran dan kad perniagaan dengan katerer, jurugambar, perancang acara dan pengurus perhotelan. Gunakan media sosial untuk memasarkan sewa pakaian rasmi kepada pengguna sekolah menengah dan kolej, pasangan yang terlibat dan lain-lain.