Cara Memaksimumkan Pendapatan Penajaan

Memaksimumkan pendapatan yang diterima daripada penaja korporat memerlukan pemahaman yang baik tentang apa yang anda tawarkan dan apa yang syarikat mahukan. Jualan penajaan yang berjaya adalah rundingan dengan hasil yang dapat disetujui bagi kedua-dua pihak. Mengenal pasti peluang anda untuk pendedahan jenama seperti penempatan logo di sepanduk, gerai, poster dan brosur dan belajar tentang keperluan penaja berpotensi akan menghasilkan sebanyak mungkin wang.

Sasarkan Potensi Penaja

Prospek yang menyempit membolehkan anda memberi tumpuan kepada perniagaan yang cenderung menjadi penaja. Gunakan penyelidikan untuk mengetahui tentang khalayak anda bermula dengan demografi asas seperti usia, jantina, pendapatan, tahap pendidikan, bilangan anak, hobi dan minat. Kenal pasti syarikat dengan khalayak serupa yang berjaya sesuai dengan misi perniagaan anda. Sebagai contoh, tidak masuk akal bagi organisasi nirlaba yang memerangi obesiti kanak-kanak untuk bekerjasama dengan pengeluar makanan ringan.

Faedah Pakej Dan Tetapkan Tahap Perbelanjaan

Manfaat yang terdapat dalam pakej penajaan mendorong penyertaan penaja dan merupakan alat penjualan untuk organisasi anda. Sebilangan syarikat mahu nama perniagaan mereka dipaparkan dengan jelas di seluruh acara dan yang lain gembira dengan beberapa titik hubungan dengan pelanggan anda. Kembangkan pakej derma yang mensasarkan kedua-duanya. Anda akan memaksimumkan pendapatan dengan membuat peringkat seperti emas, perak dan gangsa yang menawarkan jumlah pendedahan yang berbeza kepada syarikat untuk pelaburan yang berbeza. Selain itu, menawarkan peluang a la carte dengan mata harga yang lebih rendah memberi peluang kepada perniagaan kecil untuk menaja.

Hantar The Pitch

Nada penjualan tradisional bermula dengan kumpulan kepentingan awam yang menunjukkan pakej dan tahap perbelanjaan yang ada. Dokumen yang dibangunkan adalah titik permulaan. Menyusun setiap persembahan kepada calon penaja akan memberikan hasil yang terbaik. Lakukan penyelidikan sebelum berjumpa untuk mengetahui tentang produk dan pelanggan syarikat. Sesuaikan persembahan anda dan gunakan contoh kukuh mengenai bagaimana elemen faedah dapat membantu perniagaan mencapai matlamatnya. Sekiranya syarikat baru melancarkan produk baru, berikan idea mengenai penggunaan papan tanda acara untuk meningkatkan kesedaran. Bincangkan apa yang boleh anda lakukan untuk perniagaan dan bukannya apa yang boleh mereka lakukan untuk anda.

Minta Lebih Banyak Dari Penaja Sedia Ada

Anda mungkin merasakan penaja semasa berada di had mereka atau anda akan membakarnya dengan meminta terlalu banyak atau terlalu kerap. Kedua-duanya adalah kebimbangan yang sah. Walau bagaimanapun, alasan untuk meminta lebih banyak lagi daripada penaja anda yang ada adalah sangat kuat. Penaja semasa sudah mempercayai organisasi anda dan melihat faedah daripada perkongsian tersebut. Kerja keras dilakukan. Anda telah menjelaskan nilainya, mengapa penajaan masuk akal, menyelesaikan penjualan dan memperoleh pasangan. Kembali kepada penaja itu untuk mendapatkan lebih banyak perkara menjadi lebih mudah apabila elemen penajaan khas yang dibuat khusus untuk penaja semasa ditunjukkan dan diberi harga yang sewajarnya.