Cara Mengembangkan Perniagaan Dengan Membantu Organisasi Bukan Untung

Untuk membina pertumbuhan perniagaan anda, beberapa pilihan dapat membuahkan hasil serta bermitra dengan organisasi bukan untung tempatan. Banyak pemilik perniagaan kecil dan pertengahan menyedari bahawa membuat usaha koperasi dengan badan amal, gereja, atau organisasi nirlaba lain meningkatkan kehendak pengguna, kesedaran jenama, dan imej syarikat. Semua faedah ini diterjemahkan ke dalam kedudukan kompetitif yang lebih baik, peningkatan penjualan, dan iklan percuma. Tambahan, syarikat anda menyokong tujuan yang wajar.

1

Kenal pasti jenis amal yang paling penting bagi pekerja anda. Hanya dengan memberikan cek, walaupun dihargai, tidak banyak yang dapat mengembangkan perniagaan anda. Anda mungkin memerlukan sokongan dan usaha fizikal kakitangan anda untuk turut serta dalam projek yang disasarkan. Tinjau pekerja anda untuk mengetahui badan amal, organisasi, atau penyebab yang paling mereka gemari.

2

Pilih organisasi yang berkaitan dengan misi dan visi syarikat anda. Contohnya, jika syarikat anda menjual pakaian bandar, anda mungkin bekerjasama dengan misi atau gereja tempatan untuk meminta sumbangan pakaian di kedai anda. Anda boleh memberikan potongan kecil untuk pembelian kepada setiap pelanggan yang menderma.

3

Atur usaha dengan organisasi bukan untung. Sekiranya anda bekerja dengan bank makanan tempatan, izinkan organisasi mengarahkan usaha pengumpulan makanan syarikat anda. Banyak projek sukarela adalah acara tahunan besar yang mengumpulkan liputan media dan pengiktirafan masyarakat, dan rakan bukan untung anda akan mempunyai lebih banyak pengalaman dalam menghasilkan dan mempromosikan acara tersebut. Ikut peranan koperasi dan sokongan dalam projek ini. Menahan keinginan untuk mengambil alih projek sering menjamin bahawa syarikat anda akan diminta untuk bekerjasama dalam acara yang akan datang.

4

Publikasikan usaha menggunakan hubungan masyarakat. Organisasi bukan untung pasti akan mempublikasikan projek itu, dan ingin menyebut peranan syarikat anda dalam usaha itu sebagai pertukaran untuk bantuan anda. Namun, jangan lepaskan peluang untuk memasang brosur atau poster dalam perniagaan anda, mengirimkan siaran akhbar (setelah berkoordinasi dengan organisasi rakan kongsi), dan minta pekerja anda mempromosikan usaha itu dari mulut ke mulut.

5

Galakkan pekerja anda untuk menyokong dan mempromosikan usaha syarikat dengan penuh semangat. Penyertaan mereka akan meningkatkan kejayaan usaha keseluruhan dan mendorong organisasi nirlaba untuk mendekati anda lagi dengan peluang bermitra untuk mengembangkan perniagaan anda.