Cara Menukar Minggu Kerja Pekerja yang Bergaji

Berurusan dengan pekerja yang bergaji memerlukan pemahaman yang mendalam mengenai peraturan yang berkaitan dengan jenis pekerja ini. Mereka berbeza dengan pekerja setiap jam, terutama ketika datang ke jam mereka bekerja setiap minggu. Apabila anda menukar minggu kerja pekerja yang bergaji, pertimbangkan jumlah jam yang anda rancangkan untuk menugaskannya setiap minggu dan bagaimana perubahan itu berkaitan dengan tanggungjawab kerjanya.

1

Tentukan bagaimana jadual baru mempengaruhi gaji pekerja. Anda tidak boleh mengurangkan gaji pekerja yang bergaji hanya kerana ada perubahan dalam pekerjaan yang harus dilakukan, menurut laman web Paychex. Pastikan bahawa, walaupun terdapat perubahan dalam minggu kerja, gaji pekerja tetap sama (atau lebih, jika anda memberi kenaikan gaji).

2

Tentukan sama ada pekerja itu akan bekerja lebih masa atau tidak. Bergaji tidak semestinya sama dengan dikecualikan, jadi ketika mengubah minggu kerja, pertimbangkan apakah perubahan tersebut akan mengakibatkan kerja lembur untuk pekerja yang tidak bekerja atau tidak. Sekiranya pekerja anda bergaji tetapi tidak dikecualikan, dia masih layak mendapat kerja lebih masa.

3

Bayangkan semua perubahan dalam kertas kerja pekerja. Penting agar anda mempunyai klasifikasi pekerja yang tepat, jadi pastikan bahawa perubahan pada minggu kerja ditunjukkan seperti dalam fail pekerja. Menentukan klasifikasinya (sama ada dia bergaji atau dikecualikan) dan menyenaraikan tanggungjawab pekerjaan dan gred gaji memastikan bahawa anda tidak melanggar peraturan Jabatan Tenaga Kerja mengenai pekerja yang bergaji.

4

Bercakap dengan pekerja mengenai perubahan. Ini mengelakkan berlakunya turun naik tanggungjawab pekerjaan untuk pekerja. Pastikan bahawa dia masih dapat melaksanakan tanggungjawab pekerjaan utamanya dalam slot waktu yang diperuntukkan pada minggu kerja baru. Mintalah inputnya mengenai perubahan tersebut dan berbincang dengannya mengapa anda melaksanakannya.