Bolehkah Saya Mendapatkan Lesen Perniagaan Semasa Menerima Pengangguran?

Walaupun peraturan dan undang-undang pengangguran berbeza dari satu negeri ke negara lain, banyak negeri memerlukan penerima tunjangan pengangguran untuk mendaftar dengan Perkhidmatan Pekerjaan Negeri untuk mendapatkan bantuan dalam mencari pekerjaan baru. Walau bagaimanapun, beberapa negeri memberikan bantuan pekerjaan sendiri yang membolehkan orang yang menerima faedah pengangguran untuk melewatkan pencarian pekerjaan dan meluangkan masa mereka untuk memulakan perniagaan kecil.

Sejarah

Program Bantuan Pekerjaan Sendiri diciptakan oleh Jabatan Tenaga Kerja sebagai alat untuk membolehkan pekerja yang kehilangan tempat tinggal, terutama mereka yang tidak dapat mencari pekerjaan baru, untuk membuat pekerjaan mereka sendiri dengan memulakan perniagaan mereka sendiri.

Pertimbangan

Program Bantuan Pekerjaan Sendiri persekutuan tidak perlu ditawarkan dan oleh itu disediakan secara sukarela, dari negeri ke negeri. Sehingga tarikh penerbitan, negeri yang mengambil bahagian adalah Delaware, Maine, Maryland, New Jersey, New York, Oregon dan Pennsylvania.

Kelayakan

Peserta yang berminat mesti layak mendapat faedah pengangguran di negeri mereka terlebih dahulu. Kelayakan berbeza antara negeri, tetapi syarat umum termasuk diberhentikan dengan alasan di luar kawalan anda (anda tidak mungkin dipecat kerana tidak mematuhi atau sebab lain, dan dalam kebanyakan kes anda mungkin tidak memenuhi syarat jika anda berhenti kerja).

ciri-ciri

Sekiranya anda memenuhi syarat, faedah bantuan bekerja sendiri akan sama dengan faedah pengangguran biasa, yang kini dikira berdasarkan peratusan pendapatan anda sepanjang tahun lalu. Sebagai contoh, seorang pekerja di negeri New Jersey yang memperoleh $ 20,000 dalam 12 bulan sebelumnya sebelum kehilangan pekerjaannya dapat memperoleh rata-rata $ 230 setiap minggu sebagai bantuan bekerja sendiri.