Memulakan Perniagaan Bimbingan Anda Sendiri

Ibu bapa yang prihatin terhadap prestasi akademik anak mereka boleh meminta pertolongan tambahan dalam bentuk tutor swasta. Tutor juga boleh diambil bekerja oleh ibu bapa yang memilih persekolahan di rumah untuk anak-anak mereka. Sekiranya anda memiliki latar belakang pengajaran atau mempunyai kepakaran dalam bidang mata pelajaran tertentu, menjadi tutor adalah cara untuk anda memulakan perniagaan kecil anda sendiri.

Kepentingan

Tunjuk ajar membolehkan anda menerapkan kemahiran mengajar dalam suasana yang lebih santai daripada suasana bilik darjah. Sesi boleh berlangsung hampir di mana sahaja, seperti di rumah anda, rumah pelajar atau di perpustakaan awam. Ibu bapa boleh menggunakan tutor bukan sahaja untuk membantu anak-anak mereka yang lemah dalam mata pelajaran tertentu, tetapi juga memberi kelebihan kepada mereka dengan membantu mereka menjadi lebih bersedia untuk kuliah.

Kebaikan

Tunjuk ajar membolehkan anda merasai ganjaran menolong pelajar belajar secara satu lawan satu, berbanding dengan pengajaran di kelas di mana anda mungkin tidak mempunyai masa untuk bekerja dengan pelajar secara individu. Anda juga akan mempunyai kelonggaran dalam mengatur jadual anda, walaupun biasanya anda perlu bekerja pada waktu malam dan hujung minggu ketika pelajar tidak berada di kelas. Mengajar adalah perniagaan kos rendah untuk dimulakan, kerana pelajar membekalkan sebahagian besar bahan, seperti buku teks.

Pemasaran

Anda boleh menggunakan sebilangan kaedah untuk mencari pelajar menjadi tutor. Siapkan resume yang menyenaraikan mata pelajaran yang ingin anda ajar serta kelayakan mengajar anda. Berhenti di sekolah yang anda minati dan tanyakan mengenai keperluan bimbingan mereka. Sekiranya anda mengenali mana-mana guru sekolah, hubungi pejabat mereka untuk mengetahui sama ada mereka mempunyai pelajar yang mungkin memerlukan bantuan. Rangkaian dengan ibu bapa di kawasan kejiranan anda atau di perjumpaan seperti mesyuarat PIBG.

Pertimbangan

Anda tidak memerlukan kelayakan khusus untuk menjadi tutor swasta, walaupun anda boleh menjangkakan bahawa kebanyakan ibu bapa ingin anda memiliki sekurang-kurangnya empat tahun ijazah perguruan tinggi. Pengalaman praktikal juga dapat membantu, seperti menggunakan pengalaman perniagaan di dunia nyata anda untuk mengajar pelajar yang mengikuti kelas perniagaan sekolah menengah. Sekiranya anda tidak mahu mengajar secara sepenuh masa, anda boleh memulakan perniagaan bimbingan sambilan untuk menambah pendapatan anda.

Potensi

Sebagai tutor swasta, anda akan menentukan kadar yang anda kenakan. Menurut laman web Bantuan Matematik dan Membaca, harga biasa berkisar antara $ 15 hingga $ 50 sejam. Sekiranya anda mengajar 20 jam seminggu dengan harga $ 25 per jam selama 36 minggu setiap tahun (anggaran jangka masa purata tahun persekolahan), misalnya, pendapatan tahunan anda adalah $ 18,000.