Cara Memulakan Perniagaan Vendor Hot Dog Cart

Sekiranya anda menikmati aktiviti luar dan berjumpa dengan orang baru, perniagaan penjual hot dog mungkin merupakan usaha yang tepat untuk anda. Faedah ini mungkin kelihatan seperti anda dapat menjana wang di jalan mudah, tetapi ada beberapa perkara penting yang harus anda pertimbangkan terlebih dahulu. Menyempitkan lokasi utama, menyelesaikan latihan keselamatan makanan dan mendapatkan izin yang betul semuanya sangat penting. Sekiranya anda melakukannya dengan cara yang betul, pelanggan berulang, makanan lazat dan hari yang cerah adalah perkara yang anda nantikan untuk bangun sepenuhnya.

1

Langgan majalah atau keahlian yang berkaitan dengan pemilik troli vendor. Anda mungkin akan menerima berita orang dalam industri yang memberi tahu anda tentang undang-undang keselamatan makanan dan pengalaman kehidupan sebenar, pembekal industri yang dipercayai dan maklumat lain yang mungkin tidak anda ketahui sebelumnya.

2

Ikuti Kursus Perlindungan Makanan untuk Penjual Makanan Bergerak di bandar anda. Di banyak bandar, ini adalah syarat yang diamanatkan oleh jabatan kesihatan untuk penjual makanan. Hubungi agensi di kawasan anda untuk mengetahui apakah ia diperlukan.

3

Uji pasar terlebih dahulu dengan membuat gerai kecil di pameran jalanan tempatan, acara pasar percutian musiman dan pasar lambak. Kerana anda akan menjual makanan, proses permohonan lebih teliti daripada yang diperlukan untuk mendapatkan lesen penjual sementara.

4

Pertimbangkan lebih dari satu lokasi yang mungkin sebelum anda memutuskan hanya satu kerana beberapa bandar mempunyai had penjual jalan. Dan ketika memikirkan lokasi yang sesuai, perhatikan lalu lintas dan perniagaan sekitarnya pada waktu-waktu tertentu dalam sehari. Pastikan laman web ini sesuai untuk anda menjalankan perniagaan.

5

Sahkan bahawa anda mempunyai semua lesen dan izin mandat yang diperlukan untuk menjual sepenuh masa atau separuh masa. Setiap negeri mungkin mempunyai undang-undang yang berbeda untuk dipatuhi, jadi hubungi setiausaha negara anda untuk mendapatkan nasihat.