Kehilangan Hasil Kerana Pembajakan

Pembajakan adalah masalah sebenar bagi banyak perniagaan. Walaupun angka dalam skala global dapat mengejutkan, angka tersebut juga sama dengan kerugian nyata bagi perniagaan kecil yang menjual produk yang bersaing dengan versi cetak rompak. Sama ada anda berniaga menjual muzik rakaman atau pakaian berjenama, penjualan anda dipengaruhi oleh persaingan dari produk haram dan, kadang-kadang, oleh persaingan dari penyelesaian undang-undang hingga pembajakan.

Pembajakan Muzik

Menurut Persatuan Industri Rakaman Amerika, cetak rompak muzik mengakibatkan kerugian ekonomi $ 12.5 bilion setiap tahun. Walaupun kerugian ini memberi kesan secara langsung kepada peruncit muzik, hanya satu daripada tiga cara yang boleh mempengaruhi cetak rompak muzik anda. Salah satu penyelesaian untuk cetak rompak muzik adalah meningkatkan penjualan muat turun digital sah secara dalam talian. Walaupun ini baik untuk industri, ia menggantikan penjualan yang sebaliknya berasal dari kedai runcit. Walaupun anda tidak berada dalam perniagaan runcit muzik, cetak rompak muzik boleh memberi kesan kepada perniagaan anda sekiranya pekerja anda melakukannya di tempat kerja dan terlalu banyak menggunakan sambungan Internet anda, memerlukan anda membeli lebih banyak lebar jalur untuk memberikan prestasi yang mencukupi untuk aplikasi perniagaan anda.

Pembajakan Video

Kesan cetak rompak video di pasaran yang lebih besar dan perniagaan kecil serupa dengan kegiatan cetak rompak muzik. Laporan dari NetNames menunjukkan bahawa 96.3 juta orang menstrimkan video cetak rompak pada Januari 2013, sementara 148.6 juta orang memuat turun kandungan video cetak rompak. Menurut "Wall Street Journal," Stan Liebowitz dari University of Texas di Dallas menganggarkan kos penjualan video adalah sebanyak $ 18.5 bilion dalam penjualan yang hilang setiap tahun. Sekiranya anda berniaga menjual kandungan video, anda mungkin akan kehilangan penjualan kerana kegiatan cetak rompak ini.

Pembajakan Perisian

Sekiranya anda berada dalam perniagaan perisian, cetak rompak juga menyakitkan hati anda. Menurut Kajian Pembajakan 2011 oleh Business Software Alliance, kadar cetak rompak global adalah 42 peratus: Hampir separuh salinan perisian yang digunakan adalah cetak rompak. Kajian mereka mendakwa bahawa perisian cetak rompak yang digunakan mempunyai nilai keseluruhan $ 63.4 bilion. Kadar cetak rompak jauh lebih tinggi di pasaran baru muncul berbanding di negara maju, seperti AS

Gambar yang besar

Kajian 2011 yang dilakukan oleh Frontier Economics menganggarkan bahawa perompakan menelan belanja negara G20 antara $ 425 bilion dan $ 575 bilion setahun dan menganggarkan bahawa kos cetak rompak pada tahun 2015 antara $ 1,14 trilion dan $ 1,53 trilion. Ini tidak termasuk cetak rompak digital tetapi merangkumi pelbagai jenis produk cetak rompak dan palsu seperti produk fesyen, farmasi dan juga makanan dan minuman. Jangkauan luas industri cetak rompak mempengaruhi perniagaan dengan dua cara. Pertama, produk yang sah bersaing dengan pesaing cetak rompak dengan harga lebih rendah yang mungkin serupa dengan pelanggan yang tidak peduli. Kedua, anda berisiko membeli produk cetak rompak secara tidak sengaja untuk perniagaan anda dan terpaksa menanggung kos melupuskannya apabila anda menyedari bahawa itu bukan perkara sebenar.