Kepentingan Menangani Tekanan Organisasi

Tekanan organisasi, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, disebabkan oleh reka bentuk pekerjaan yang buruk, pengurusan yang tidak memuaskan dan kurangnya sokongan pekerja. Ramalan tekanan organisasi atau pekerjaan boleh menjadi sangat serius. Menangani penyebab tekanan organisasi dapat mengurangkan ketidakhadiran, meningkatkan semangat pekerja dan mengurangkan kemerosotan di tempat kerja. Menurut 2000 Gallup Poll yang diterbitkan oleh American Stress Institute, lebih daripada 80 peratus pekerja mengalami tekanan pekerjaan; lebih daripada separuh daripada mereka menyatakan bahawa mereka memerlukan pertolongan dalam menangani tekanan itu.

Reka Bentuk Pekerjaan dan Sistem Kerja yang Buruk

Punca tekanan organisasi adalah reka bentuk pekerjaan dan sistem kerja yang kurang baik. Penyelidikan oleh Organisasi Kesihatan Sedunia menunjukkan bahawa kebanyakan tekanan kerja berlaku apabila organisasi menghargai tuntutan dan tekanan berlebihan yang tidak sesuai dengan pengetahuan dan kemampuan pekerja. Reka bentuk pekerjaan yang kurang ini sering disertai dengan sedikit peluang bagi pekerja untuk melakukan pilihan atau kawalan pada kedudukan mereka. Menawarkan pekerja lebih banyak kawalan terhadap pengambilan keputusan dapat meningkatkan semangat dan produksi pekerja, serta menghilangkan tekanan pekerjaan. Mengabaikan reka bentuk kerja dan reka bentuk sistem kerja yang buruk boleh mengakibatkan peningkatan ketidakhadiran pekerja dan penyakit. Pekerja boleh kehilangan fokus dan menjadi mudah marah dan kurang komited terhadap pekerjaan mereka.

Pengurusan yang lemah

Pengurusan yang lemah juga boleh menyebabkan tekanan dalam organisasi. Pekerja yang berurusan dengan penyelia yang tidak mencukupi sering mengalami kekecewaan, sikap tidak peduli dan prestasi yang buruk. Faktor utama dalam pengurusan yang buruk adalah ketidakupayaan pengurus untuk berkomunikasi dengan pekerja dengan betul. Kekurangan komunikasi ini menyumbang kepada amalan kerja yang tidak selamat, pergantian kakitangan dan juga penyakit pekerja. Pekerja yang tidak berpuas hati juga mencemarkan reputasi syarikat dengan membicarakannya dengan buruk, merosakkan imej syarikat secara dalaman dan luaran.

Reka Bentuk Organisasi yang lemah

Reka bentuk organisasi yang buruk sering kali disalahkan kerana waktu kerja yang tidak fleksibel, jadual pergeseran sembarangan, dan reka bentuk persekitaran dan ergonomi yang rendah. Masalah-masalah ini menyumbang kepada kecederaan di tempat kerja, intoleransi rakan sekerja, dan pengurusan dan keletihan di tempat kerja. Reka bentuk organisasi adalah struktur dari atas ke bawah: Pengurusan meletakkan reka bentuk organisasi syarikat ke tempatnya dan bertanggungjawab terhadap bahaya tekanan yang berkaitan dengan kekurangan reka bentuk organisasi. Ahli pasukan sering menemui kelemahan reka bentuk organisasi ketika bercakap dengan pekerja dan pelanggan.

Pertimbangan

Mengurangkan kesan bahaya tekanan organisasi melibatkan tahap komunikasi yang tinggi dengan pekerja. Terdapat sembilan bidang yang harus dianalisis, termasuk kandungan pekerjaan individu, beban kerja dan kecepatan, waktu kerja, kawalan pekerja dalam proses pekerjaan, pengembangan kerjaya dan gaji, peranan organisasi, hubungan interpersonal, budaya organisasi dan hubungan kerja-rumah. Analisis menyeluruh terhadap bidang-bidang ini dapat membantu pihak pengurusan menentukan bidang yang berkaitan dengan tekanan yang menyebabkan bahaya kepada pekerja dan organisasi. Menghilangkan bahaya ini dapat meningkatkan kesihatan pekerja secara keseluruhan, semangat kerja positif dan produktiviti.