Kelebihan & Kekurangan Mempunyai Kad Video Berganda

Kad video komputer memproses semua data grafik pada mesin, termasuk rendering 3D dan fail video. Walaupun pengeluar terutama memasarkannya kepada pemain komputer, kad video juga dapat meningkatkan jenis pekerjaan tertentu, seperti pemodelan dan reka bentuk. Menambah kad video kedua dapat meningkatkan kekuatan komputer anda atau membolehkan anda menambah monitor tambahan; namun, ada juga beberapa kelemahan, seperti kos yang lebih tinggi dan kemungkinan kesalahan, kerana mempunyai banyak kad video.

Kuasa Meningkat

Apabila anda menghubungkan kad video, komputer anda membahagikan tugas pemprosesan grafik di antara mereka, menyelesaikan tugasnya dengan lebih cepat dan memaparkan video dengan lebih lancar. Oleh kerana overhead dan proses lain yang bergantung pada perkakasan lain, menambahkan kad kedua sebenarnya tidak akan menggandakan kelajuan pemprosesan atau bingkai video anda, tetapi dapat memberikan dorongan yang lebih besar daripada menaik taraf kad tunggal anda yang ada.

Pelbagai Monitor

Daripada menghubungkan dua atau lebih kad video dan membelah kerja di antara mereka, anda juga boleh menggunakannya secara berasingan untuk menjalankan beberapa monitor. Banyak kad video mempunyai port untuk lebih dari satu monitor, tetapi jika anda ingin menambahkan lebih banyak skrin ke komputer daripada yang dapat disokong oleh kad pertama anda, anda memerlukan kad video tambahan. Apabila menggunakan kad video dengan cara ini, output video ke setiap monitor hanya diproses oleh kad yang anda pasangkan monitor.

Keserasian

Tidak semua program menyokong menggunakan kad video yang dipautkan, dan beberapa program tidak berjalan lebih baik dengan dua kad. Walaupun di antara program yang boleh menggunakan kad tambahan, anda mungkin menghadapi kesilapan baru. Periksa dokumentasi untuk pemandu kad video anda dan untuk perisian yang anda gunakan untuk melihat apakah menambahkan kad akan berfungsi dengan program dan berapa banyak peningkatan yang dapat anda harapkan.

Penggunaan Kuasa

Kad video menggunakan sejumlah besar elektrik - selalunya lebih banyak daripada CPU. Menambah kad tambahan dapat meningkatkan bil kuasa anda, dan bahkan dapat merosakkan komputer anda jika bekalan kuasa tidak dapat menangani beban. Periksa manual untuk model kad khusus anda untuk mengetahui keperluan kuasa untuk menjalankan beberapa kad, dan bandingkan dengan penilaian pada bekalan kuasa anda. Peningkatan penggunaan daya juga menaikkan suhu di dalam komputer anda, jadi jika casing komputer anda mempunyai peredaran udara yang lemah atau kipas yang usang, penambahan kad tambahan dapat memanaskannya, menyebabkan kerosakan.

Keperluan

Tidak semua komputer menyokong banyak kad video. Anda memerlukan motherboard yang mempunyai slot yang cukup untuk kad dan casing yang secara fizikal boleh memuatkan perkakasan tambahan. Anda juga mesti sepadan dengan model kad: semua kad mesti menggunakan pemproses grafik jenama yang sama, dan jika anda ingin memautkan kad, anda memerlukan kad yang serasi. Periksa dengan laman web pengeluar kad untuk menentukan kad mana yang boleh anda pautkan bersama. Secara umum, komputer riba tidak menyokong penambahan kad tambahan, atau menaik taraf kad tunggal.