Melumpuhkan Offload pada VMNic di VMware

Pelbagai jenama dan konfigurasi kad antara muka rangkaian mesin maya, atau VMNics, diketahui menyebabkan kesalahan berulang berulang sehingga memperlambat kapasiti pemprosesan CPU. Tiga kemungkinan penyelesaian untuk pengaliran pengiraan ini adalah: ganti VMNic, nyahpasang fungsi pemunggahan VMNic di kernel sistem operasi atau lumpuhkan keupayaan pemunggahan VMNic dalam pengurus peranti pada setiap VM yang menunjukkan gejala pemunggahan berulang.

Mod Pemunggahan

Pemunggahan VMNic mengambil data TCP / IP yang masuk dan menjalankannya melalui serangkaian proses. Ini termasuk Checksum offload di IPv4 dan IPv6, TCP Checksum offload untuk versi IP empat dan enam dan versi IPv4 dan IPv6 untuk Offload besar. Dari jumlah tersebut, Checksum adalah yang paling bermasalah kerana gangguan perkakasan atau perisian maya yang kecil boleh menyebabkan sistem operasi terus melakukan pengiraan jumlah pada lalu lintas TCP / IP yang masuk.

Kebolehcapaian VMNic

Oleh kerana tetapan VMNic tidak dapat diakses secara langsung dari sistem operasi pelayan atau konsol perintah VMware, satu-satunya pendekatan yang mungkin dilakukan adalah dari sub-struktur kernel sistem operasi atau dari tab tetapan lanjutan VMNic dari kotak dialog pengeluar di pengurus peranti mesin maya. Untuk mencapai kernel anda boleh menggunakan salah satu program yang tidak biasa digunakan walaupun tidak berdokumen yang terdapat di Internet seperti vmkchdev (VM kernel Change Device) atau mencuba program konfigurasi di vSwitch atau vNetwork di alat pembangun ESX / ESXi Oracle. Untuk mencapai tetapan muat turun di VMNic, buka pengurus peranti di mesin maya dan klik tab Lanjutan dalam senarai baris NIC.

Melumpuhkan Ciri Offload

Dalam sistem operasi Windows mesin maya individu, mengakses tetapan kad antara muka rangkaian terdiri daripada membuka pengurus peranti dan kemudian NIC. Klik tab lanjutan dan cari fungsi muat turun. Sorot masing-masing dan pilih "Nonaktifkan" di layar tetapan sebelah kanan, klik "Terapkan" dan tutup. Untuk membuat pengaturan universal untuk semua fungsi pemuatan mesin maya dari seluruh kumpulan komputer desktop yang dikendalikan yang menggunakan program VM yang dapat dijalankan VMware, gunakan fungsi baris perintah VMware atau panel kawalan Oracle untuk mematikan fungsi pemunggahan semua mesin maya yang dikendalikan.

Penyelesaian masalah

Sekiranya anda mengalami perlambatan hanya dalam satu atau dua dari beberapa VMNics, pendekatan yang pantas adalah memutuskan sambungan pelbagai fungsi pemunggahan pada tab lanjutan kotak dialog NIC dalam sistem operasi VMware. Sekiranya masalah itu nampaknya endemik dalam susunan sistem desktop maya anda, anda perlu mematikan keupayaan pemunggahan keseluruhan VMNic pada semua mesin maya dalam array. Untuk melakukannya, tulis alat akses kernel anda sendiri atau muat turun dan gunakan salah satu alat pembangun yang tersedia di Internet atau dari VMware secara langsung.