Bagaimana Pesaing Bersaing Diposisikan di Pasar?

Penentuan kedudukan adalah ringkasan cara syarikat menginginkan khalayak sasarannya melihat produk, jenama dan reputasi korporatnya, menurut perunding jenama, Brandeo. Memahami bagaimana pesaing pesaing anda diposisikan di pasaran membantu anda memperbaiki strategi perniagaan anda sendiri sehingga anda dapat mengatasi ancaman persaingan dan memperkuatkan kedudukan anda sendiri. Untuk membina pemahaman mengenai kedudukan pesaing anda, menganalisis komunikasi pemasaran mereka, memantau pandangan penganalisis mengenai pasaran dan meneliti sikap pelanggan terhadap pesaing.

Penyataan Kedudukan

Penyataan kedudukan memberi tumpuan kepada faktor-faktor yang penting bagi pelanggan dan membezakan syarikat daripada pesaingnya. Untuk memahami kedudukan pesaing anda, tinjau iklan mereka, kandungan laman web dan komunikasi pemasaran lain untuk mengenal pasti penyataan kedudukan mereka. Pesaing dapat meletakkan diri mereka dengan cara seperti pemimpin pasaran, inovator, dan pembekal kos rendah.

Penganalisis Pasaran

Penganalisis pasaran dan firma penyelidikan menghasilkan laporan bebas mengenai sektor pasaran yang dapat membantu anda memahami kedudukan pesaing anda. Laporan statistik memberikan analisis pasaran dengan faktor-faktor seperti pangsa pasar atau penjualan, yang memberi anda petunjuk mengenai prestasi anda berbanding pesaing dalam jadual liga pasaran. Laporan dari penganalisis pasaran juga dapat memberikan pendapat bebas mengenai kekuatan dan kelemahan pemain yang berbeza di pasaran. Penganalisis mengkaji faktor-faktor seperti rancangan produk jangka panjang, prestasi pengurusan dan kewangan dan trend pasaran untuk menilai kedudukan syarikat dan prospek jangka panjangnya.

Persepsi Pelanggan

Ukuran yang paling penting bagi kekuatan kedudukan pesaing adalah persepsi pelanggan. Anda perlu memahami bagaimana pelanggan anda melihat kekuatan dan kelemahan pesaing anda sehingga anda dapat melindungi asas pelanggan anda. Tanya pelanggan anda secara langsung atau tentukan firma penyelidikan untuk meninjau sikap pelanggan.

Strategi

Kepintaran kompetitif memberikan petunjuk betapa berjayanya pesaing anda meletakkan diri mereka di pasaran. Anda mesti menggunakan maklumat ini untuk mengkaji strategi anda sendiri. Sekiranya anda meletakkan syarikat anda sebagai inovator, misalnya, kecerdasan kompetitif mungkin menunjukkan bahawa pesaing mempunyai reputasi yang lebih kuat untuk inovasi. Sekiranya anda meletakkan syarikat anda sebagai pembekal kos rendah, anda mesti yakin bahawa pesaing tidak dapat menandingi struktur kos dan harga anda.

Keutamaan Strategik

Memahami kedudukan pesaing anda membolehkan anda menetapkan keutamaan strategi anda sendiri. Gunakan kecerdasan kompetitif untuk menjangka dan bertindak balas terhadap ancaman terkuat terhadap pangkalan pelanggan anda. Kenalpasti faktor terpenting yang membezakan syarikat anda daripada pesaing dan utamakan program strategik seperti pembangunan produk baru atau pelaburan pembuatan yang akan mengukuhkan kedudukan anda.