Apa Ringkasan Pasar yang Baik untuk Bar Sukan?

Ringkasan pasaran menerangkan peluang bar sukan anda untuk berjaya sebagai sebahagian daripada rancangan perniagaan penuh anda. Sebelum membuat pelaburan masa dan wang untuk membuka bar sukan, anda mesti memahami seberapa besar pasaran berpotensi, pasaran sasaran terbaik anda dalam pasaran tersebut dan berapa banyak persaingan yang anda hadapi. Mengetahui pasaran anda dan cara menanganinya mengurangkan kemungkinan bar sukan anda menjadi antara 75 peratus bar yang tidak berjaya melepasi tahun pertama operasi mereka.

Data Demografi

Laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil mempunyai pautan ke organisasi seperti Biro Banci AS, yang menerbitkan data demografi lokasi termasuk umur, jantina dan pendapatan rata-rata. Maklumat tersebut dapat membantu anda menentukan hiasan, menu dan pilihan hiburan bar anda. Sebagai contoh, bar sukan di komuniti kelas atas mungkin menampilkan item menu berkualiti tinggi untuk memenuhi harapan pelanggan. Sebuah bar di lokasi pusat bandar di mana lebih banyak orang dewasa yang lebih muda tinggal dapat mewujudkan suasana kelab malam dengan menampilkan muzik langsung.

Ringkasan Pertandingan

Di kebanyakan komuniti bar sukan tidak akan menjadi konsep baru. Anda mungkin mendapati terdapat beberapa pertubuhan seperti itu untuk ditandingi. Kunjungi mereka yang berada dalam jarak 10 mil dari lokasi bar anda dan perhatikan demografi pelanggan mereka. Kunjungi pada masa yang berlainan untuk melihat betapa popularnya mereka, terutama pada hari atau malam ketika tidak ada acara sukan utama di TV. Tuliskan apa yang anda sukai tentang masing-masing dan perhatikan kawasan di mana mereka tidak memberikan pengalaman luar biasa. Gunakan maklumat untuk merancang bar anda sehingga memanfaatkan apa yang dilakukan pesaing dengan baik dan mengelakkan kesilapan mereka.

Kelebihan daya saing

Dari penyelidikan anda, anda seharusnya dapat mengenal pasti ciri operasi yang dapat anda gunakan di bar anda untuk memberikannya kelebihan daya saing dengan memberikan pengalaman pelanggan yang unggul. Lihat apa yang disediakan, dan tidak ada, pesaing dan bagaimana anda dapat memenuhi keperluan itu. Anda mungkin mahu memasukkan elemen permainan seperti meja biliar atau permainan video dan mempromosikan bar dengan menaja kejohanan. Permainan mendorong pelanggan untuk berinteraksi dan semoga lebih lama. Mereka juga dapat mendorong orang untuk mampir walaupun tidak ada permainan besar di TV.

Pasaran sasaran

Semasa anda merancang bar anda, bayangkan ia dipenuhi dengan pelanggan sasaran anda - mereka yang paling diminati oleh bar anda. Sertakan penerangan mengenai pelanggan ideal ini dalam ringkasan pasaran anda. Salah satu strategi kemenangan yang mungkin dilakukan adalah membina tema bar di sekitar pasukan tempatan, atau strategi dengan pasukan kebangsaan. Anda segera mempunyai pasaran sasaran: peminat pasukan itu. Laman web PackersEverywhere.com, misalnya, membantu peminat Green Bay Packers dari Liga Bola Sepak Nasional mencari lebih dari 2,000 bar sukan AS yang menunjukkan permainan pasukan. Mempunyai asas peminat setia seperti pelanggan tetap dapat membuat daftar tunai anda sibuk.