Cara Menguji Pengetahuan Komputer

Semasa mengisi jawatan, anda ingin memastikan pemohon yang anda wawancara bersedia untuk pekerjaan itu. Pemohon kadangkala menyebutkan resume mereka agar kelihatan seperti mereka mempunyai lebih banyak pengalaman atau pengetahuan daripada yang sebenarnya mereka lakukan. Sekiranya anda ingin memastikan calon pekerja mempunyai pengetahuan komputer yang cukup untuk merangkul jawatan tersebut, uji pemohon yang anda pilih untuk proses temu duga.

1

Kemukakan soalan semasa temu ramah mengenai program dan fungsi asas komputer yang diharapkan oleh pemohon untuk mengetahui pekerjaannya. Tunjukkan kepada pemohon beberapa contoh dokumen Word, spreadsheet atau dokumen lain yang dicetak dan tanyakan bagaimana dia akan menghasilkan dokumen-dokumen tersebut atau bagaimana dia akan menghampirinya secara berbeza.

2

Beri semua pemohon ujian pengetahuan komputer atau serangkaian ujian untuk menilai pemahaman mereka mengenai asas-asas apa yang diharapkan mereka ketahui sebelum memulakan pekerjaan. Pastikan semua aspek ujian dapat diterapkan pada pekerjaan tertentu sehingga pemilihan dapat dibuat dengan adil. Ujian harus diberikan di komputer dan mungkin melibatkan menjawab soalan dan melaksanakan tugas, termasuk ujian menaip.

3

Minta semua pemohon untuk menunjukkan pengetahuan komputer mereka. Sediakan tempat kerja yang selesa dengan komputer dan minta pemohon memanggil beberapa program dan melaksanakan tugas asas dalam program tersebut. Berikan data sampel untuk digunakan apabila berlaku. Perhatikan juga seberapa baik pemohon menggunakan fungsi asas komputer. Adakah dia berjalan lancar di antara program? Adakah menaipnya cepat dan tepat? Adakah dia berfungsi dengan baik dengan data, termasuk nombor?