Menyunting Tumblr Layout di Dreamweaver

Tumblr membolehkan akses ke HTML mentah blog Tumblr anda, dan itu bermakna anda boleh menggunakan program penyuntingan HTML untuk membuat perubahan jika anda inginkan. Namun, kerana HTML Tumblr yang dapat anda sesuaikan membuat tema umum yang kemudian diterapkan pada konten khusus anda, fitur pratonton Dreamweaver tidak akan berfungsi dengan baik. Anda masih boleh menggunakan editor HTML dari Dreamweaver untuk mengedit dan menyimpan tema Tumblr anda, tetapi anda tidak akan dapat melihatnya dengan tepat sehingga anda memasukkan kembali kod tersebut ke Tumblr.

1

Log masuk ke Tumblr dan klik ikon roda gigi di bahagian atas skrin untuk mengakses tetapan akaun anda.

2

Klik nama blog anda di sebelah kiri, klik butang "Sesuaikan" di bawah gambar Tema dan klik "Edit HTML" di bar di sebelah kiri.

3

Klik kanan pada kod HTML, pilih "Pilih Semua", klik kanan sekali lagi dan pilih "Salin."

4

Buka editor teks biasa di komputer anda - seperti Notepad - dan tampal kod HTML ke dalam dokumen kosong yang baru. Simpan dokumen sebagai sandaran kod Tumblr anda yang ada. Sekiranya perlu, anda boleh menyalin dan menampal kod dari fail ini kembali ke templat Tumblr anda.

5

Lancarkan Dreamweaver dan buka fail HTML kosong yang baru. Pilih semua kod di tetingkap HTML dan tampal kod dari blog Tumblr anda di atasnya. Anda tidak mahu meninggalkan HTML yang dihasilkan secara automatik di editor HTML Dreamweaver.

6

Lakukan perubahan pada HTML untuk tema Tumblr anda. Simpan fail Dreamweaver. Salin dan tampal teks kembali ke akaun Tumblr anda untuk melihatnya. Anda tidak perlu menghidupkan kod di blog anda untuk melihatnya - anda cukup mengklik butang "Kemas kini Pratonton" berwarna hijau di Edit HTML pada halaman penyesuaian Tumblr untuk melihat bagaimana perubahan anda kelihatan.