Semasa dalam Runcit, Bagaimana Anda Mendapat Keuntungan Dari Pembelian Borong Anda?

Dalam proses pengedaran tradisional, peruncit berasaskan produk membeli barang dari pemborong atau pengedar dan menjualnya semula kepada pengguna. Untuk memahami bagaimana peruncit memperoleh keuntungan dari barang yang dibelinya, anda perlu mengetahui apa yang diberikan oleh peruncit kepada pengguna yang memberi nilai lebih daripada apa yang dapat ditawarkan oleh pemborong.

Kawalan Kos

Sebelum mempertimbangkan faedah berbeza yang diberikan oleh peruncit, anda harus memahami bagaimana pengurusan kewangan asas dan kawalan kos mempengaruhi keuntungan peruncit. Seperti perniagaan penjualan semula, peruncit mesti membeli barang dengan harga yang menguntungkan dan menjualnya kembali dengan harga yang meningkat. Semakin besar perbezaan antara kos barang dan harga jualan, semakin besar keuntungannya. Rundingan yang baik dengan pembekal, kawalan inventori yang berkesan dan pembelian pukal semuanya menyumbang untuk mendapatkan kos barang yang rendah. Kos overhed yang munasabah, termasuk bangunan, utiliti, tenaga kerja dan peralatan, juga penting.

Pecah Pukal

Satu perbezaan utama antara peruncit dan pemborong adalah bahawa pemborong mempunyai pengkhususan dalam mengedarkan sejumlah besar inventori secara pukal. Peruncit memecah sebahagian besar unit yang boleh digunakan secara individu untuk dijual semula. Menyediakan barang dan menjual barang dengan berkesan kepada pengguna menambah nilai. Pengguna biasa tidak menginginkan sebungkus, atau 24 unit, saus tomat. Keupayaan untuk pergi ke kedai dan membeli satu botol biasanya membuat pelanggan bersedia membayar lebih banyak untuk satu unit daripada peruncit yang dibayar untuk memperoleh unit individu tersebut.

Pengalaman Berbelanja Hebat

Setiap kedai runcit mempunyai suasana dan budaya tersendiri. Gabungan faktor yang anda berikan kepada pelanggan menyumbang kepada pengalaman pelanggan anda. Pengalaman pelanggan yang hebat memberi nilai tambah kepada produk yang dibeli. Rakan jualan dan perkhidmatan yang berguna, kemudahan, aroma yang menyenangkan, muzik dan pencahayaan yang strategik dan paparan yang menyenangkan secara visual semuanya menyumbang kepada pengalaman pelanggan. Banyak pelanggan membayar premium untuk perkhidmatan pelanggan yang hebat, kepakaran profesional dan lawatan runcit yang menyeronokkan. Lebih banyak faedah yang anda berikan dalam pengalaman, semakin banyak ruang yang anda miliki untuk menandakan barang melebihi harga borong.

Kepelbagaian dan Pelbagai

Keuntungan runcit juga bergantung pada gabungan pelbagai produk dan pelbagai jenis. Beberapa peruncit mengkhususkan diri dalam sebilangan kecil kategori produk, sementara yang lain menawarkan pelbagai jenis dan sejumlah pilihan produk di setiap kategori. Anda sering dapat memberikan pilihan yang lebih besar dalam talian. Peruncit diskaun sering menggunakan pendekatan sehenti. Mereka mempromosikan kemudahan kepada pengguna membeli pelbagai barang di satu tempat. Kedai khusus menawarkan banyak pilihan produk dan pakar yang membantu pelanggan tertentu mendapatkan produk yang tepat.