Kelemahan IPO Dengan Perniagaan Kecil

Menjual stok anda kepada umum dalam penawaran awam awal boleh membawa cukup wang untuk melunaskan liabiliti atau mendorong pengembangan. Hype sekitar IPO yang dinanti-nantikan dapat membuat banyak publisiti syarikat anda. Anda juga dapat menggunakannya untuk meraih keuntungan dari kepemilikan saham anda sendiri. IPO mempunyai kekurangan, bagaimanapun, terutama untuk syarikat kecil.

Kos

IPO tidak murah. Kos biasanya berkisar antara $ 250,000 hingga $ 1 juta, dan jika masalah merosakkan IPO, semua yang anda belanjakan akan hilang. Anda harus membayar yuran undang-undang, perakaunan dan pengajuan, kos percetakan untuk prospektus syarikat anda dan peruntukan perbelanjaan bagi firma yang menaja jamin tawaran anda. "Wall Street Journal" melaporkan pada tahun 2012 bahawa kebanyakan perniagaan kecil lebih suka mengambil pinjaman atau menggunakan kad kredit untuk mengumpulkan modal daripada mengeluarkan IPO.

Peraturan

Apabila anda terbuka kepada umum, anda bermain di bawah peraturan yang baru. Sarbanes-Oxley Act meletakkan syarat pelaporan kewangan yang meluas pada syarikat anda, apatah lagi undang-undang lain yang mesti anda patuhi. "The Washington Post" mengatakan syarikat swasta kecil sering kali tidak mempunyai staf atau eksekutif yang mengetahui peraturan atau tenaga kerja untuk menangani semua dokumen. RUU 2012 melonggarkan syarat untuk syarikat kecil, tetapi banyak perniagaan masih enggan mengambil jalan IPO.

Pengurusan

Syarikat yang berurusan dengan masyarakat menghadapi cabaran pengurusan selain peraturan tambahan. Sebagai syarikat swasta, anda bertanggungjawab kepada diri sendiri dan pelabur awal yang lain. Apabila anda menjadi awam, anda mungkin mempunyai ratusan atau ribuan pemegang saham yang menuntut anda meningkatkan pendapatan ASAP, atau menjual stok sekiranya ia mula merosot. Sebagai pemimpin syarikat, anda boleh dipertanggungjawabkan secara sah kerana membuat pernyataan yang tidak tepat mengenai kewangan atau prospek syarikat, walaupun anda benar-benar salah.

Sorotan

Syarikat swasta kecil boleh menyimpan perkara yang berlaku di bilik dewan secara peribadi. Semasa melancarkan IPO, bagaimanapun, anda harus mengeluarkan prospektus yang memerlukan banyak perniagaan anda, termasuk butiran kewangan, berapa banyak anda dan eksekutif lain dibayar, transaksi syarikat dengan pengurusan dan sebarang pelanggaran sekuriti pada masa lalu. Anda boleh mengharapkan perjumpaan tahunan wajib di mana anda mungkin perlu mengemukakan soalan daripada pelabur. Anda mungkin akhirnya hidup dengan lebih telus daripada yang anda mahukan.