Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Membuka Pusat Panggilan

Pusat panggilan yang sibuk menangani aduan pelanggan, menyiasat masalah penagihan dan memberikan sokongan untuk produk dan perkhidmatan syarikat. Pusat panggilan memberikan perkhidmatan yang berharga kepada perniagaan yang mereka wakili dan mengendalikan lokasi panggilan yang sibuk boleh menguntungkan. Orang yang berminat untuk membuka perniagaan kecil seperti ini harus melakukan pra-perancangan sebelum memilih lokasi dan melancarkan syarikat baru.

Pertimbangan Kapasiti

Sebelum membuka pusat panggilan, pengusaha harus mengesahkan bahawa lokasi berpotensi dapat menangani anggaran kapasiti panggilan. Pusat panggilan mesti menempatkan jumlah wakil perkhidmatan pelanggan dan peralatan pekerja dengan selesa. Pertimbangan kapasiti lain termasuk pergudangan untuk produk penggantian, ruang rehat dan kemudahan tandas. Juga perhatikan sama ada terdapat ruang yang cukup untuk tempat letak kenderaan pekerja dan akses yang sesuai ke kawasan kerja.

Kebimbangan Keselamatan

Pusat panggilan sering menangani pelanggan yang marah, menjadikan keselamatan sebagai perhatian utama pemilik perniagaan. Sebelum menandatangani kontrak, pastikan lokasi yang anda pilih dapat memberikan keselamatan yang baik kepada anda dan pekerja anda. Cari tempat letak kenderaan dengan pencahayaan dan kemudahan terang yang dapat dipantau dengan mudah dengan kamera keselamatan atau kakitangan. Walaupun pusat panggilan anda tidak menangani pelanggan di lokasi, selalu ada kemungkinan pelanggan yang tidak puas hati dapat muncul.

Ketersediaan Perkhidmatan

Perniagaan kecil seperti pusat panggilan bergantung pada teknologi terkini untuk memberikan penyelesaian masa nyata kepada pelanggan. Sebelum pembukaan utama, pengurus pusat panggilan harus mengesahkan bahawa kelajuan Internet dan pemasangan kabel telefon yang sesuai tersedia. Syarikat juga perlu mengambil perhatian syarikat tempatan mana yang menyediakan dan memasang perisian perkhidmatan pelanggan. Menyediakan perkhidmatan ini secara tempatan mungkin memberi anda perkhidmatan yang lebih pantas sekiranya berlaku sesuatu. Perniagaan kecil bergantung pada elektrik untuk mengendalikan peralatannya, jadi sangat penting untuk mencari lokasi perniagaan yang mempunyai perkhidmatan elektrik yang boleh dipercayai.

Gambar yang besar

Pengusaha pusat panggilan mesti mempunyai idea yang baik mengenai operasi sebelum memulakan. Perhatikan keperluan besar seperti stesen kerja, kerusi ergonomik dan susun atur ruang kerja yang mungkin. Selain peralatan tugas berat, majikan mesti mempertimbangkan jenis peralatan apa yang mereka perlukan tiga hingga lima tahun di jalan raya. Berfikir secara mental di mana anda akan menempatkan mesin fotokopi, bekalan dan peralatan pusat panggilan dan bagaimana anda menguruskan jabatan. Pertimbangkan di mana anda akan meletakkan pelayan, jika perlu, dan peralatan penyimpanan panggilan.

Pengurusan Pekerja

Membuka pusat panggilan memerlukan perancangan di semua bidang, termasuk pengurusan pekerja. Tulis nota mengenai bagaimana anda mengendalikan temu duga dan keperluan apa yang anda ada untuk setiap jawatan. Lakukan kajian anda sendiri untuk mengetahui jenis calon yang ditawarkan oleh kawasan anda. Sekiranya terdapat banyak pusat panggilan di kawasan ini, anda mungkin akan mencari pekerja berpengalaman dengan mudah. Perhatikan jenis pampasan yang akan anda tawarkan seperti gaji, komisen atau gaji ditambah komisen.