Industri Pengeluaran Kopi

Menurut laporan National Coffee Association of National Coffee Drinking Trends untuk tahun 2010, lebih daripada separuh orang dewasa Amerika kerap minum kopi, dan rata-rata minuman Amerika 3.1 cawan sehari. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa firma penyelidikan pasaran IBISWorld meramalkan pertumbuhan pendapatan yang berterusan untuk industri pengeluaran kopi AS.

Asas Industri

Industri pengeluaran kopi Amerika Syarikat terlibat dalam pengeluaran dan pemrosesan biji kopi menjadi produk kopi panggang, tanah atau kopi berperisa, serta pekat kopi, ekstrak, perasa dan sirap. Syarikat utama dalam industri ini termasuk Starbucks, Green Mountain Coffee, Nestle, Kraft dan Syarikat JM Smucker. Sebilangan besar biji kopi diproses oleh industri pengeluaran kopi AS diimport dari sumber antarabangsa, walaupun ada yang ditanam di negeri Hawaii.

Perangkaan Industri

Menurut firma penyelidikan pasaran IBISWorld, industri pengeluaran kopi AS menghasilkan kira-kira $ 9 bilion pendapatan tahunan dan menggunakan 12,601 pekerja di 319 perniagaan yang berasingan. Industri ini menikmati pertumbuhan tahunan sebanyak 3.2 peratus dari tahun 2006 hingga 2011, dan IBISworld meramalkan pertumbuhan berterusan dalam tempoh lima tahun akan datang kerana gabungan biji kopi mentah yang lebih murah dan permintaan yang berterusan untuk produk industri.

Trend dan Isu Industri

Beberapa trend semasa kelihatan jelas dalam industri pengeluaran kopi. Salah satu yang sedang berjalan adalah langkah menuju kopi "perdagangan yang adil", label yang bertujuan untuk menjamin bahawa para petani yang menanam kacang diberi harga yang wajar. Yang lain adalah kopi "mesra burung", yang bermaksud bahawa penanaman kacang tidak memusnahkan habitat bagi spesies burung asli. Terakhir, industri telah berusaha untuk menyediakan kopi "naungan", atau kopi yang terlindung dari matahari khatulistiwa oleh pokok teduh dan biasanya ditanam di ladang yang lebih kecil. Sekali lagi, ini adalah amalan yang lebih mesra alam. Tren industri ini bermaksud bahawa pengeluar kopi AS perlu memberi perhatian khusus mengenai sumber biji mentah mereka.

Perundangan yang Mempengaruhi Industri

Terdapat beberapa undang-undang baru yang mempengaruhi industri pengeluaran kopi di Amerika Syarikat. Akta Pemodenan Keselamatan Makanan meletakkan bayaran baru kepada pengimport kopi, mengenakan syarat keselamatan baru pada pengimport dan memberikan kuasa yang lebih luas kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah untuk menguatkuasakan peraturan ini. Akta Bioterorisme menghendaki pengimport kopi mendaftar dengan FDA dan memberi notifikasi terlebih dahulu kepada FDA mengenai sebarang penghantaran kopi yang diimport. Sebagai tambahan, industri kopi Hawaii mendorong peraturan persekutuan yang akan membatasi jenis campuran yang boleh dikeluarkan oleh pengeluar kopi dengan label Kona yang dihormati; pada masa ini, pengeluar boleh merujuk produk sebagai "campuran Kona" asalkan mengandungi 10 persen biji kopi Kona.