Persijilan Microsoft MCT

Program Microsoft Certified Trainer memberi peluang kepada profesional IT di lebih dari 150 negara untuk menjadi sebahagian daripada sekumpulan kecil pengajar kelas dan e-learning berlesen, pembentang persidangan, perunding pembelajaran dan pemimpin kumpulan pengguna untuk teknologi dan produk Microsoft.

Gambaran keseluruhan

Menerima pensijilan sebagai MCT adalah pencapaian yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dan memberi kebenaran kepada profesional IT atau pemaju untuk memberikan latihan mengenai produk, perisian dan teknologi Microsoft terkini. MCT adalah satu-satunya pengajar yang diberi kuasa untuk mengajar kursus Kurikulum Rasmi Microsoft. Pensijilan ini dirancang untuk mengenali pengalaman, pengetahuan dan kaitan anda sebagai profesional industri yang berkelayakan dan menunjukkan dedikasi anda untuk memajukan pendidikan dan mengembangkan kemahiran anda. MCT menerima faedah ahli yang berharga tetapi mesti memenuhi syarat kelayakan yang ketat untuk menerima kelayakan profesional ini.

Kelayakan

Sebelum mendaftar dalam program MCT, anda mesti memperoleh salah satu sijil profesional Microsoft Certified Professional, seperti Jurutera Sistem, Pentadbir Sistem, Juruteknik Sokongan Desktop, Profesional IT atau Profesional Penyelesaian Pengurusan Perniagaan. Anda juga mesti menunjukkan kemahiran penyampaian instruksional anda, dengan memberikan bukti bahawa anda adalah pelatih teknikal yang berpengalaman atau tenaga pengajar di institusi akademik yang bertauliah atau bahawa anda menghadiri dan lulus kursus kemahiran persembahan melalui penyedia latihan yang diluluskan oleh Microsoft. Walaupun keperluan aplikasi boleh berbeza mengikut negara dan wilayah, kebanyakan aplikasi diselesaikan secara dalam talian melalui laman web Persijilan Microsoft atau di Pusat Servis Microsoft.

Penyelenggaraan

Untuk mengekalkan pensijilan MCT, anda mesti menyampaikan sekurang-kurangnya satu kursus Microsoft dalam tahun pertama pensijilan anda. Penilaian kursus diedarkan kepada semua pelajar pada akhir kursus anda, dan anda mesti memperoleh skor tinggi untuk kepuasan pelanggan, dengan menerima tidak lebih daripada 10 peratus markah yang tidak memuaskan. Program MCT juga memerlukan pendaftaran ulang tahunan, yang terdiri dari menjaga reputasi baik sepanjang tahun sebelumnya, menyelesaikan permohonan baru, membayar biaya tahunan dan memenuhi semua syarat kepuasan pelanggan.

Kebaikan

MCT mempunyai akses kepada beberapa faedah yang membantu mengembangkan dan mengekalkan kepakaran. Laman web ahli MCT menyediakan berita, bahan kursus, panduan latihan, perisian profesional dan forum mesej untuk komunikasi dengan sesama MCT, dan membolehkan anda memuat turun salinan maya logo sijil atau program anda untuk resume atau bilik darjah anda. Kit alu-aluan dihantar kepada anda melalui surat; ia merangkumi salinan cetak sijil anda, kad dompet dan perisian kursus. Kit ini juga mengandungi maklumat mengenai metrik kepuasan pelanggan dan bahan latihan untuk membantu anda membuat persediaan untuk mengikuti kursus anda. Faedah lain termasuk baucar peperiksaan diskaun untuk pelajar yang berminat dan mata rujukan bagi mereka yang lulus, potongan pada produk dan perisian Microsoft,akses percuma ke Katalog Kursus E-Pembelajaran Microsoft dan jemputan untuk menghadiri acara Microsoft untuk mendapatkan sijil baru sebelum tersedia untuk orang awam.